Primarul Sucevei a semnat Declarația privind cooperarea pentru sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”


Intră acum și în grupul de

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, la un eveniment desfășurat la Cluj-Napoca unde a fost lansat oficial Hub-ul Național M100 ce a marcat un moment important în eforturile României de a deveni lider în implementarea misiunii UE „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Astfel, Cluj Napoca devine centrul determinat al neutralității climatice, având un rol cheie în promovarea acestei inițiative la nivel național.

Reprezentanții Comisiei Europene, autorităților naționale și regionale, mediului academic, ONG-uri și comunităților urbane din România și din Europa s-au adunat la Cluj-Napoca pentru a discuta progresele înregistrate în implementarea la nivel național a misiunii UE „100 orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

În cadrul evenimentului, s-a semnat o Declarație comună privind cooperarea pentru sprijinirea celor trei orașe românești selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava și București-sector 2. Aceasta vizează implementarea Planurilor de Acțiune Climatică aprobate de Comisia Europeană și lansarea unei Misiuni în oglindă pentru susținerea a încă 10 orașe din România în drumul lor către neutralitate climatică.

Potrivit primarului Emil Boc, hub-ul național M100 va juca un rol crucial în facilitarea accesului la surse de finanțare din fondurile europene destinate acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și accelerării eforturilor de limitare a încălzirii globale. Acesta are două obiective majore: sprijinirea celor trei orașe din România în implementarea proiectelor de tranziție verde și lansarea unei Misiuni în oglindă pentru a susține alte 10 orașe din țară în atingerea neutralității climatice până în 2035.

Potrivit lui Boc, M100 nu este doar un hub de finanțare, ci și o platformă de experimentare, facilitare și informare, oferind expertiză și sprijin orașelor care se angajează să atingă obiectivele climatice până în 2030 sau 2050. Principiul „niciun oraș nu este lăsat în urmă” va sta la baza acțiunilor desfășurate în cadrul acestui hub.

La lansarea evenimentului au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, precum și ai UEFISCDI, alături de reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.


Intră acum și în grupul de