Ziua Culturii Naționale sărbătorită la Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare” Cajvana


Intră acum și în grupul de

Ca în fiecare an, Liceul Tehnologic ”Ștefan cel Mare”, Cajvana a marcat Ziua culturii naționale și Ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, derulând diverse activități omagiale care au fost cuprinse în cadrul unui proiect educațional denumit ”EMINESCU – poetul nepereche ” .

Proiectul a debutat cu activitatea „Sub steaua lui Mihai Eminescu”, coordonată de profesoarele de limba şi literatura română, Adriana Țâcșa, Alina Tipa, Anastasia Pîțu și Crăciun Pîțu Cristina și s-a desfășurat într-un cadru festiv, în sala de evenimente a Căminului Cultural din Cajvana, în prezența domnilor directori, coordonator, prof. Robu Nicolae, respectiv adjuncți, prof. Ciotu Iulian, prof. Crăciun Pîțu Marius și prof. Tomuț Cristina, dar și a reprezentanților Consiliului Local Cajvana, domnul primar Tomăscu Gheorghe și domnul viceprimar Iacoban Gheorghe. Nu a lipsit de la activitate nici doamna consilier educativ, prof. Rotar Nicoleta și bibliotecara Mîțan Rodica.

”Ne-am dorit în primul rând să valorificăm potențialul pe care îl are aducerea mai îndeaproape a activităților culturale în școală, dar și să îi îndemnăm pe copii să prețuiască moștenirea culturală națională. Dincolo de oferirea de informații și date, știm că cel mai bine elevii învață prin interacțiune directă și prin experiența lucrului practic, motiv pentru care se dovedește încă o dată că sloganul “Învață de la viață”, atât de popular și de iubit printre elevi are rădăcini adânci în întreaga activitate de predare, învățare și evaluare a profesorilor noștri.” a declarat doamna profesoară, șefa catedrei de limba și literatura română, Crăciun Pâțu Cristina.

Activitatea a cuprins expuneri, argumentări, prezentări ppt, dar și poezii și citate, care au subliniat temele și motivele eminesciene, iar cei prezenți și-au împrospătat memoria cu privire la viaţa şi activitatea marelui poet.

Și la clasele primare elevii și învățătorii au participat la diferite activități, ateliere  interactive dedicate Marelui Poet, îmbinând astfel activitățile artistico-plastice și informative cu cele legate de viața și opera poetului Mihai Eminescu, prin realizarea unor desene, colaje, machete.

„Pentru a marca împlinirea a 174 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, ne-am dorit să le amintim elevilor noștri, încă o dată, ce importanță au textele lui Eminescu în evoluția limbii române, care este valoarea pe care au adus-o literaturii și să scriem o mică pagină de jurnal în marea carte a culturii prin toate activitățile realizate cu ocazia acestei zile atât de importante. „  a declarat doamna consilier educativ, prof. Rotar Nicoleta.

În cadrul proiectului au participat și profesoarele de limba și literatura română Draghici Viorica, Tomăscu Floarea, Liliana Avram și Tcaciuc Ionela.

Prin momentele pregătite, organizatorii au vrut să creeze un cadru prin care toţi elevii să se exprime, să relaţioneze, să se bucure de această zi de sărbătoare şi, nu în ultimul rând, să evoce şi să aducă un omagiu memoriei marelui poet.

“Aceste activități dovedesc atenta preocupare a cadrelor didactice din școala noastră față de munca educativă și reala implicare a elevilor în manifestările de acest gen”, a declarat directorul coordonator, prof. Robu Nicolae și a mulțumit tuturor celor implicați.

Doamna director adjunct Tomuț Cristina a emoționat în cuvântul său…

“Ce liniște a adus Eminescu … !!! E o liniște care  ne lipsește acum, nouă ca nație. Suntem atât de agitați, grăbiți și nu mai știm să ascultăm un vers, nu mai putem să cântăm măcar în gând o linie melodică .

   Da, Eminescu, azi și ieri, și mâine poate fi medicamentul românului pentru a se redresa în acest tumult .

   În fiecare dintre noi există, chiar din naștere un vers de poezie. Trebuie doar să scriem mai departe, pe parcursul vieții al doilea vers, al treilea, al patrulea, poate o strofă, o poezie…” . (Prof.înv.primar Seserman Lidia Loredana, Responsabilă cu promovarea imaginii  Liceului Tehnologic Ștefan cel Mare ,  Cajvana)


Intră acum și în grupul de