Curtea Domneasca va deveni santier arheologic vizitabil dotat cu utilitati pentru turisti (VIDEO)

Specialişti locali în gestionarea patrimoniului istoric împreună cu cei 12 specialişti ai firmei spaniole Arena Teatro SL care au venit la Suceava urmează să găsească cea mai bună formă de amenajare a Curţii Domneşti situată în zona centrală a municipiului Suceava, a anunţat miercuri primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a spus că până la data de 1 iulie, va fi stabilită soluţia tehnică, apoi va fi întocmit studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi asigurată finanţarea lucrării, cel mai probabil cu fonduri europene.

Directorul Muzeului Bucovina, Emil Ursu, a declarat că propunerea pe care se lucrează în prezent, realizată de arhitectul bucureştean Gheorghe Sion, specialist în monumente istorice, prevede realizarea unei construcţii, în formă de „U”, din sticlă, ce foloseşte zidurile actuale şi păstrează şi arhitectura medievală. „Se va pune în evidenţă primul nivel al Curţii Domneşti, nivelul din lemn din perioada Petru Muşat, Alexandru cel Bun”, a spus Ursu.

Consiliul Local Suceava a aprobat, în luna martie, asocierea cu firma spaniolă Arena Teatro SL specializată în gestionarea patrimoniului istoric în vederea punerii în valoare a Curţii Domneşti din zona centrală a municipiului.

Firma spaniolă va întocmi, gratuit, documentaţia pentru reabilitarea Curţii Domneşti, urmând ca apoi să fie găsite surse de finanţare pentru realizarea lucrărilor. Autorităţile sucevene doresc să finanţeze un proiect prin care Curtea Domnească din zona centrală a municipiului, în prezent şantier arheologic, să fie amenajată pentru vizitare şi, totodată, restaurată pentru a arăta la fel ca în perioada domniei lui Ştefan cel Mare.

Construcţiile din complexul care formează Curtea Domnească au fost edificate pe parcursul secolelor XIV – XV, fiind începute în timpul domniei lui Petru I Muşat, continuate de Alexandru cel Bun, iar în timpul domniei lui Ştefan cel Mare au fost refăcute din piatră şi cărămidă.