SCJU Suceava a inaugurat Centrul de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson fiind efectuată prima procedură de inserare a unei gastrostome percutante


Intră acum și în grupul de

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf Ioan cel Nou” din Suceava a marcat, miercuri, un moment semnificativ în lupta împotriva Bolii Parkinson, prin efectuarea primei proceduri de inserare a unei gastrostome percutante, a anunțat purtătorul de cuvânt al unității spitalicești, dr. Dan Teodorovici.

 Aceasta procedură, necesară în tratamentul simptomatologiei Bolii Parkinson avansate, a fost realizată în blocul operator al spitalului de către o echipă multidisciplinară, avându-l ca invitat pe dr. Marius Ciorba, medic primar gastroenterologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș.

Conferința multidisciplinară dedicată inaugurării Centrului de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson Avansată a avut loc în data de 15 decembrie 2023, adunând medici specialiști din domenii precum Neurologie, Gastroenterologie, Chirurgie și ATI. Această inițiativă vine în întâmpinarea pacienților cu Boala Parkinson avansată, reprezentând o soluție inovatoare pentru gestionarea simptomelor.

Bolile neurodegenerative, precum Boala Parkinson, constituie provocări majore de sănătate publică, iar centrul inaugurat are rolul de a oferi soluții terapeutice moderne și eficiente. În cadrul conferinței, neurologii din diverse zone ale țării au discutat modalități de selecție a pacienților eligibili pentru acest tratament, care presupune administrarea continuă a medicației sub formă de gel intestinal, cu ajutorul unei pompe de dimensiuni reduse, tip CRONO LECIG.

Coordonatorul Centrului, medicul neurolog dr. Daniela Neagu, a subliniat faptul că echipa multidisciplinară formată poate iniția, monta și monitoriza aceste terapii, iar accesul la centru este deschis pentru orice pacient eligibil din județul Suceava, precum și din Botoșani și Neamț, sau oricare alt pacient care dorește să beneficieze de tratament în această unitate medicală.

Un alt tratament inovator oferit în cadrul centrului este terapia cu apomorfină, care, în prezent, este disponibilă prin terapie intermitentă cu Pen. Pentru anul 2024, se planifică extinderea acestei opțiuni și prin intermediul unei pompe speciale pentru apomorfină. Procedura necesită o titrare inițială a medicamentului sub supraveghere medicală pentru stabilirea dozei optime de tratament.

Centrul de Evaluare și Tratament în Boala Parkinson reprezintă un pas important în oferirea de soluții personalizate pentru pacienții cu Boala Parkinson avansată, având potențialul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora.


Intră acum și în grupul de