Mircea Geoană, la Suceava: Sunteți pe flancul estic al NATO. Anticipez câteva decenii de imensă relevanță strategică și de extraordinară dezvoltare economică a acestui flanc


Intră acum și în grupul de

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a intervenit, vineri, cu un discurs în cadrul Conferinței „Securitate Cibernetică și Inteligența Artificială: Noi provocări juridice și perspective de reziliență”, organizată la USV, a apreciat că flancul estic al NATO va cunoaște o dezvoltare economică extraordinară, dar că e nevoie ca elitele locale și naționale să fructifice această oportunitate.

„Sunteți pe flancul estic al NATO. Așteptăm foarte în curând ca și Suedia să ni se alăture. Flancul estic al NATO este în esență și flancul estic al UE. Cu excepția Norvegiei care, din motivele cunoscute, nu are în intenție să adere la UE, toți ceilalți sunt membri ai UE. Sunt convins că și Republica Moldova și Ucraina vor deveni membri ai UE și NATO în momentul în care vor fi pregătiți. Ceea ce eu anticipez câteva decenii de imensă relevanță strategică și de extraordinară dezvoltare economică a acestui flanc”, a spus Geoană.

Secretarul general adjunct al NATO crede că problemele cu Rusia vor rămâne complicate o lungă perioadă de timp, ceea ce presupune că e nevoie ca flancul estic al NATO să fie extrem de robust și cu foarte multă infrastructură.

„Eu cred că lucrurile cu Rusia vor rămâne complicate pentru o perioadă relativ lungă de timp, dincolo de Ucraina. Cred că nevoia ca acest flanc din Marea Nordului, Marea Baltică, din Marea Neagră până în Marea Mediterană să fie nu doar foarte robust, dar și irigat cu infrastructură, inclusiv militară pentru noi. De aceea, vreau să vă spun că am un sentiment de optimism”, a spus Geoană.

El recunoaște că sunt probleme la nivel mondial, dar crede că regiunile relevante strategic au o oportunitate în această perioadă.

„Sunt nori negri la nivel internațional, va fi o perioadă foarte-foarte complicată, dar țările și regiunile care sunt cu adevărat relevante strategic pentru această lungă perioadă complicată vor avea numai de câștigat, cu o singură condiție: ca elitele naționale și locale să-și dea mâna și să fructifice o astfel de oportunitate. Nu vine de două ori pe ulița noastră”, a concluzionat Mircea Geoană.


Intră acum și în grupul de