Acasă Actualitate IPS Calinic, despre reactivarea Mitropoliei Tomisului: Și Suceava a fost mitropolie, și...

IPS Calinic, despre reactivarea Mitropoliei Tomisului: Și Suceava a fost mitropolie, și la Rădăuți a fost episcopie, numai că era o altă conjunctură când aceste două eparhii aveau acel statut


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, s-a poziționat în cazul reactivării Mitropoliei Tomisului arătând că nu poate fi decât alături de poziția sinodală și spune că are o relație bună cu Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care doar în 2023 a slujit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de 70 de ori.

Întrebat care este poziția sa referitoare la reactivarea Mitropoliei Tomisului, IPS Calinic a răspuns că poziția oricărui ierarh din Sfântul Sinod nu poate fi alta decât cea sinodală.



„Și Suceava a fost mitropolie, și la Rădăuți a fost episcopie, numai că era o altă conjunctură când aceste două eparhii aveau acel statut. Dar dacă va fi de la Dumnezeu, toate se vor face, vorba învățătorului de lege Gamaliel (a se vedea Fapte 5, 38-39). Se vor face, dar nu în stradă, ci când va rândui Dumnezeu și Sfântul Sinod!”, a arătat IPS Calinic.

Ierarhul a fost întrebat de un alt credincios și despre modul în care este privit Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, în Sfântul Sinod și a fost îndemnat să nu susțină sancționarea nedreaptă a acestuia chiar dacă se spune că nu l-ar „înghiți”

„Înaltpreasfințite Calinic, vă rog să-mi răspundeți sincer, așa de mult îl urăsc unii ierarhi din Biserica Ortodoxă Română pe Înaltpreasfințitul Teodosie încât vor să-l sancționeze încălcându-se astfel și autonomia canonică eparhială, băgându-se peste el? Eu nu sunt din eparhia de Constanța, dar se vede din „satelit” că se vrea cu orice chip eliminarea Înaltpreasfințitului Teodosie din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, se vede din „satelit” că omul acesta este persecutat pentru că-i incomodează pe cei care vor să fie „corect politic””, a transmis credinciosul.

În răspuns, IPS Calinic a arătat că fiind încă din anul 1991 în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, nu are cunoștință ca ierarhii să se fi urât în vreun fel între ei.

„Este drept că eu am văzut și constatat lucrul acesta din interiorul acestui for, nu „din satelit”, precum cei care aruncă cu pietre”, a precizat ierarhul.

În ceea ce privește afirmația că nu „l-ar înghiți” nu poate spune decât că nu este adevărată.

„Se pare că o astfel de constatare este făcută tot „din satelit” de către semănătorii de zâzanie. Numai în anul 2023 vlădica a slujit în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților de peste 70 de ori; de vreo câteva ori chiar am slujit împreună. Să însemne aceasta, așadar, că nici chiriarhul locului nu-l înghite pe Arhiepiscopul Tomisului?!”, a întrebat retoric IPS Calinic.

Reamintim că încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod, a anunțat, vineri, Cancelaria Sfântului Sinod al BOR în cazul IPS Teodosie.

Solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în ședința din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Teoctist, se mai arată într-un comunicat transmis de Cancelaria Sfântului Sinod.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version