IPS Calinic anunță că o firmă de pază va rezolva problema cerșetorilor agresivi de la intrarea în Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou”: Se va face rânduială și în zona aceasta


Intră acum și în grupul de

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, IPS Calinic, a recunoscut că este o problemă cu cerșetorii de la intrarea în Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, dar că numărul lor s-a mai redus ca urmare a intervențiilor starețului și a poliției locale, arătând că se va face rânduială după ce va fi angajată o firmă de pază.

Un credincios s-a plâns arhiepiscopului de cerșetorii agresivi de la poarta mănăstirii.

„Venim cu pioșenie, speranță și suflete curate să ne închinăm la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, așa cum vin credincioși din toată țara și de peste hotare. De ce suntem întâmpinați, mereu, la poarta mănăstirii de cerșetori agresivi care ne blestemă când le întoarcem spatele dacă nu-i miluim? Nu am văzut nicăieri, în țară sau peste hotare, așa o întinare a celor sfinte, ca la intrarea în mănăstirea noastră. Vă rugăm, Înaltpreasfințite Părinte Calinic, nu arătați lumii o astfel de față a Moldovei, ci aduceți din nou curățenia și demnitatea la poarta Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, se arată în mesajul credinciosului.

În răspuns, IPS Calinic spune că știe Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” de peste patru decenii și poate spune că nu a fost niciodată un timp în care să nu fi fost la poartă persoane care doresc să își câștige existența într-un mod facil, fără a munci, apelând la mila credincioșilor.

„Ce este drept, acum, prin grija părintelui stareț și a Poliției Locale, sunt mult mai puține ca atunci. Nu este o imagine plăcută, este adevărat, însă și mijloacele de intervenție sunt limitate”, a arătat ierarhul.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților consideră însă că afirmația petentului că numai la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava sunt cerșetori, nu este îndreptățită mai ales că el a venit la Suceava de la Iași de la o catedrală în preajma căreia a activat trei decenii și nu era zi de la Dumnezeu în care să fi lipsit astfel de persoane.

„Dar, cu puțină răbdare, când ansamblul monastic va fi pus sub protecția unei firme de pază, se va face rânduială și în zona aceasta”, a arătat IPS Calinic.

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a mai răspuns pe această temă și în urmă cu un an când a arătat că este nemulțumit că nu s-au luat măsuri cu cerșetorii care deranjează credincioșii care vin la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou, după ce a făcut mai multe demersuri în acest sens.

„Din păcate, ceea ce se întâmplă dincolo de zidul mănăstirii, fiind spațiul public, nu mai ține de noi. Iar nenumăratele noastre intervenții, din păcate, după cum ați constatat, au rămas fără nicio rezolvare. Cu toate acestea, nu renunțăm, ci vă asigurăm că vom continua intervențiile ce se impun pe lângă autoritățile abilitate”, a precizat la vremea respectivă IPS Calinic .


Intră acum și în grupul de