Pacient din Bârlad cu AVC, transferat la SCJU Suceava unde a beneficiat de cel mai modern tratament al AVC cu o evoluție favorabilă


Intră acum și în grupul de

Echipa de medici neurologi și radiologi intervenționiști de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava a înregistrat, duminică, o nouă realizare remarcabilă: rezolvarea cu succes a primului caz de AVC acut trimis de Spitalul Municipal Bârlad.

Potrivit unui comunicat de presă semnat de managerul dr. Alexandru Calancea, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Ioan cel Nou” Suceava, singurul centru de tratament endovascular al AVC din Moldova și unul dintre cele 10 centre de acest tip la nivel național, își extinde astfel aria de acoperire medicală pentru tratarea pacienților cu AVC acut.

Sursa citată arată că activitatea centrului din Suceava se desfășoară în regim permanent, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, datorită eforturilor deosebite din partea personalului medical din secția de neurologie și Laboratorului de Radiologie Intervențională. Cu toate acestea, eforturile financiare remarcabile ale spitalului sunt esențiale, deoarece Ministerul Sănătății acoperă doar o mică parte din această activitate.

Costul total al tratării unui pacient cu AVC depășește suma de 15.000 de lei, iar SCJU Suceava se situează pe locul patru la nivel național în ceea ce privește numărul de pacienți tratați, la o distanță foarte mică de centrul clasat pe locul trei.

Potrivit sursei citate, duminică, 17 martie, la ora 17:00, echipa medicală din Suceava a fost alertată cu privire la un bărbat în vârstă de 78 de ani din Bârlad, diagnosticat cu AVC. În aproximativ 3 ore, pacientul a fost admis în sala de cateterism și a beneficiat de cel mai modern tratament al AVC, cu o evoluție favorabilă.

Cu toate acestea, plecarea ambulanței cu pacientul din Bârlad a fost întârziată din cauza lipsei posibilității efectuării investigației CT, așa cum impune protocolul medical, din lipsa unei linii de gardă pe specialitatea radiologie.

Deficiențe similare în gestionarea medicală a AVC-urilor sunt întâlnite în aproape toate spitalele care trimit pacienți la Suceava.

„Facem un apel către instituțiile abilitate să țină pasul din punct de vedere al resurselor umane, financiare și a bazei materiale cu SCJU Suceava, pentru a trata modern și eficient cât mai mulți pacienți din toate regiunile țării”, se menționează în comunicatul semnat de dr. Alexandru Calancea.


Intră acum și în grupul de