Acasă Actualitate DSP Suceava: În județ s-au înregistrat în primul trimestru din acest an...

DSP Suceava: În județ s-au înregistrat în primul trimestru din acest an 157 de cazuri de rujeolă din care 92 în comuna Baia


Intră acum și în grupul de

Direcția de Sănătate Publică Suceava a făcut, luni, un apel către suceveni să conștientizeze importanța vaccinării, arătând că fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Totodată, se arată că regiunea europeană a OMS se confruntă în prezent cu o creștere alarmantă a numărului de cazuri și de decese prin rujeolă. În perioada ianuarie-decembrie 2023, au fost raportate 58.114 de cazuri de rujeolă de către 41 dintre cele 53 de State Membre ale regiunii (cu peste 60 de ori mai multe comparativ cu anul 2022). 10 țări, printre care se află și România au raportat 98% din numărul total de cazuri (57.111). Creșterea numărului de cazuri s-a accelerat în ultimele luni, iar această tendință este de așteptat să continue în regiune, dacă nu se iau măsuri urgente pentru a preveni răspândirea în continuare.



În acest context, în perioada 21 – 27 aprilie 2024, în Regiunea Europeană a OMS se celebrează Săptămâna Europeană a Vaccinării. Scopul acestei campanii este de a crește acoperirea vaccinală prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța imunizării în rândul părinților și îngrijitorilor, al profesioniștilor din domeniul sănătății și factorilor de decizie politică și, nu în ultimul rând, al mass-media.

În România, în perioada 01.01.2023-05.03.2024, au fost notificate 7.243 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 8 decese. Cazurile confirmate cu rujeolă au fost raportate în 40 de județe și în Municipiul București. Cea mai mare incidență este raportată în județele Brașov, Mureș, Covasna și Giurgiu.

În județul Suceava, în perioada 01.01.2023 – 28.03.2024, au fost notificate 157 cazuri din care cele mai multe, 49 la grupa de vârstă 1-4 ani.

Din cele 157 de cazuri 92 au fost înregistrate în comuna Baia, 8 în municipiul Suceava, iar celelalte 57 de cazuri în alte 28 de localități din județ.

DSP Suceava arată că vaccinarea antirujeolică (cu vaccin combinat Rujeolă-Oreion-Rubeolă – ROR), este inclusă în Programul Național de Vaccinare, și se poate efectua gratuit la medicul de familie.

În perioada 06.12.2023-03.03.2024, conform datelor extrase din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), au fost vaccinați împotriva rujeolei 89.478 de copii, dintre care 14.494 în cadrul campaniei suplimentare de vaccinare antirujeolică inițiată în context epidemic (adresată copiilor cu vârste între 9 și 11 luni).

În județul Suceava, sub sloganul: „Spune NU rujeolei, spune DA vaccinării!” se vor derula următoarele activități:

  • Diseminarea de materiale informative pe website-ul DSP și către persoanele din grupurile țintă ale campaniei;
  • Sesiuni de informare, grupuri de lucru pentru  părinți și profesioniștii din domeniul medical și educațional;
  • Transmiterea, în format electronic, a materialelor informative referitoare la campanie, tuturor partenerilor campaniei;
  • Multiplicare și distribuire de materiale informative (pliante, afise, ) specifice temei prin asistenții medicali comunitari, mediatorii sanitari, rețeaua de medicină școlară, cabinetele medicilor de familie;
  • Campanie « din ușă în ușă » de informare si educare a parintilor cu privire la vaccinare, precum si de crestere a gradului de vaccinare in randul comunitatilor vulnerabile, desfășurate cu implicarea Asistenților Medicali Comunitari

„Acțiunile de promovare a importanței vaccinării pentru sănătatea populației întreprinse de personalul medico-sanitar, susținute de toți factorii implicați în viața comunității pot duce la realizarea unei acoperiri vaccinale optime.

Fiecare doză de vaccin recomandată este importantă pentru a vă proteja copiii de bolile care pot fi prevenite prin vaccinare.

Prin vaccinare contribuiți, atât la binele dumneavoastră sau al copilului cât și la binele unei întregi comunități. Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta”, se arată în comunicatul DSP Suceava.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version