ACET Suceava se felicită pentru profesionalismul cu care a acționat la avaria din fața Primăriei Suceava: Nu e important să te ocupi de săpat cât mai repede, ci important este să știi unde, de ce, și cum să sapi pentru o intervenție cât mai eficientă


Intră acum și în grupul de

ACET SA Suceava a transmis, luni, un comunicat de presă în care arată că a lucrat cu profesionalism în cazul avariei din intersecția Bulevardului 1 Mai cu strada Universității din zona Primăriei Suceava și transmite municipalității sucevene că trebuie să găsească finanțare pentru înlocuirea acestor conducte de canalizare.

Potrivit comunicatului de presă, în seara zilei de 12 aprilie, la ora 21:45, dispeceratul ACET S.A. a fost sesizat cu privire la apariția unei denivelări a carosabilului în intersecția Bulevardului 1 Mai cu strada Universității din municipiul Suceava.

„O echipă de intervenție s-a deplasat la fața locului și a montat marcajele necesare ocolirii traficului din zona afectată, pentru evitarea unor evenimente rutiere. Suspectând apariția unei spărturi de conductă de apă, s-a procedat la verificarea rețelei de distribuție a apei din zonă. Intersecția fiind o zonă de trafic intens, nu s-a reușit identificarea niciunei spărturi, urmând ca detecția respectivă să fie continuată sâmbătă noaptea, după rarefierea traficului stradal”, arată ACET SA.

Ulterior, luând în calcul și o potențială avarie de canalizare, sâmbătă la prânz a fost trimisă o echipă care a verificat colectoarele de canalizare ce traversează intersecția, aceasta constatând înfundarea completă a unui canal colector menajer din beton, având diametrul de 300 mm.

„A fost trimisă la fața locului o autospecială de spălare cu jet de apă de înaltă presiune, care a lucrat la desfundarea/vidanjarea acestuia până la ora 18:00. Nereușind să desfunde colectorul menționat, s-a dispus retragerea acesteia și pregătirea ei pentru continuarea lucrărilor începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică, după rarefierea traficului, totodată făcându-se și convocarea personalului necesar pentru intervenție”, se mai arată în comunicat.

Totodată, ACET SA precizează că sâmbătă seara, în jurul orei 19:00, a fost sesizat că s-a ridicat asfaltul pe Bulevardului 1 Mai, mai sus de zona afectată cu o seară înainte și au apărut pe carosabil exfiltrații de apă de canalizare.

„În acel moment, concluzionând că este vorba despre o potențială surpare a colectorului de canalizare mai sus menționat, s-a procedat la convocarea mai devreme a personalului de la secțiile de canalizare și mentenanță, pentru începerea remedierii avariei. Astfel, la ora 21:30 echipele de lucru și utilajele necesare au ajuns la locul afectat (degrevat de trafic și monitorizat de Poliția Locală a municipiului). S-a constatat că deformările carosabilului erau în zona canalului colector menajer din beton, având diametrul de 300 mm, care colectează și transportă apele uzate din zona spitalului județean și care este la o adâncime de peste 5 metri. Acesta era înfundat complet, apele uzate acumulate infiltrându-se în solul din jurul canalizării și generând atât înmuierea și lăsarea carosabilului, cât și umflarea acestuia în zona unde au ajuns la suprafața terenului”, se menționează în document.

ACET SA adaugă că și la acea oră s-a încercat iarăși desfundarea/deblocarea canalului cu ajutorul autospecialei de spălare cu jet de apă de înaltă presiune, la peste 100 de atmosfere, dar nu s-a reușit acest lucru din cauza unor materiale solide care obturau complet secțiunea canalului.

„Ca urmare, s-a efectuat desfundarea manuală a secțiunii, cu un levier metalic, timp de peste două ore, deșeurile de beton și asfalt, provenite din acțiuni de reabilitări rutiere, care obturau canalizarea fiind extrase și scoase din canalizare.

Concluzionând că din cauza presiunii apei uzate acumulate, există o surpare sau o deplasare a tubulaturii canalizării, ceea ce duce la imposibilitatea desfundării, în jurul orei 01:00 echipele au început săparea zonei afectate pentru identificarea și repararea fizică a avariei. La ora 05:00 a fost identificată fizic zona de canalizare surpată, lucrările de remediere/reparare continuând fără oprire până la repunerea completă a sistemului de canalizare în stare de funcționare și aducerea la cota inițială a carosabilului afectat. S-a lucrat neîncetat până la ora 21:40, când s-a finalizat lucrarea de reparație. Au fost găsite două rupturi pe o distanță de 6 metri, pe care s-a procedat la înlocuirea tronsonului în cauză”, se menționează în comunicat.

Totodată, sursa citată subliniază că având în vedere că avaria nu a afectat continuitatea serviciilor de apă și canalizare la consumatori, ci doar traficul din zona afectată, ACET S.A. nu a considerat necesar să comunice public avaria, anunțurile despre restricțiile/modificările de trafic fiind în sarcina administratorului drumului, respectiv Primăria Municipiului Suceava.

„Afirmațiile prin care suntem acuzați că niciun reprezentant din conducerea ACET S.A. nu a fost prezent la locul intervenției sunt neadevărate. În ziua de 13 și noaptea de 13/14 aprilie lucrările au fost coordonate de către ing. Horobeț Sergiu, director de exploatare, iar în ziua de 14 aprilie de către ing. Ovadiuc Mircea, director tehnic al ACET S.A”, precizează ACET care adaugă că refacerea locului unde a intervenit se face de Municipiul Suceava prin societățile cu care are contract de întreținere și reparație străzi, ACET S.A. suportând contravaloarea acestora.

În concluzie: ACET S.A. Suceava a acționat cu profesionalism și cu limitarea efectelor de natură să afecteze suprafața carosabilă reabilitată recent, aflată în garanție. Nu este important să te ocupi de săpat cât mai repede cu putință, important este să știi unde, de ce, și cum să sapi pentru o intervenție cât mai eficientă și cu limitarea consecințelor ce decurg în urma unor asemenea intervenții, asigurând totodată securitatea și sănătatea oamenilor. ACET S.A. Suceava are capacitatea de a gestiona și a acționa permanent în astfel de situații, dar trebuie să recunoaștem că are în administrare un sistem de rețele de apă și canalizare în mare majoritare uzat fizic și moral, de peste 50-60 de ani de folosință, față de durata normată de exploatare de 30-35 de ani. Astfel, se impune ca împreună cu Unitățile Administrativ-Teritoriale din aria de operare să se identifice și să se înceapă programe de investiții pentru reabilitarea și înlocuirea acestor sisteme care au durata de viață depășită. ACET S.A. Suceava aduce mulțumiri pentru implicarea și sprijinul acordat de Poliția Locală Suceava, precum și Municipiului Suceava, prin domnul Primar Ion Lungu, pentru asigurarea continuă a siguranței zonei de intervenție și a traficului. Totodată, cerem scuze participanților la trafic pentru disconfortul creat și le mulțumim pentru înțelegerea avută în asemenea cazuri”, concluzionează ACET Suceava în comunicat.


Intră acum și în grupul de