Acuzații de fraudă intelectuală în lumea artei: Artistul sucevean Constantin Severin spune că artistul germano-suedez Peter Backhaus își atribuie „Expresionismul arhetipal”, concept lansat la Suceava în 2000


Intră acum și în grupul de

Conceptul „Expresionismului arhetipal” a devenit subiectul unei dispute legată de paternitatea idee între Constantin Severin și artistul germano-suedez Peter Backhaus, însoțit de curatorul Davood Khazaie și galeria de artă Pashmin Art din Hamburg.

Constantin Severin, artist român și promotor al expresionismului arhetipal, a semnalat o fraudă intelectuală de proporții, în urma atribuirii nelegitime a acestui concept către Peter Backhaus și entitatea sa artistică. Cu o vechime de 24 de ani, expresionismul arhetipal a fost lansat de Severin în 2000, iar contribuțiile sale în acest domeniu sunt bine documentate și recunoscute.

Frauda a fost amplificată de un articol publicat pe blogul lui Peter Backhaus și intitulat „Peter Backhaus and His Archetypal Expressionism”, în care curatorul său afirmă că Backhaus este teoreticianul și inventatorul expresionismului arhetipal.

Severin subliniază că a contactat atât artistul cât și galeria Pashmin Art în legătură cu această problemă, dar nu a primit niciun răspuns. Această lipsă de reacție poate sugera că atribuirea frauduloasă a paternității expresionismului arhetipal este conștientă și intenționată.

Expresionismul arhetipal, un concept care combină elemente de artă occidentală și orientală, a fost recunoscut și apreciat la nivel internațional, cu peste 50 de artiști din întreaga lume care au aderat la această mișcare artistică.

Constantin Severin își exprimă dezamăgirea că această dispută a devenit un scandal, în loc ca expresionismul arhetipal să fie îmbrățișat cu bucurie și să se răspândească organic în lumea artei. El reamintește că arta este despre bucurie, dragoste și cunoaștere, și speră că adevărul va ieși la iveală în cele din urmă.

„Povestea expresionismului arhetipal, cu un statement/manifest bine articulat, a început în anul 2000, în orașul meu Suceava, în timp ce scriam o cronică de artă despre pictura artistului franco-român Georges Cotos. Atunci mi-a venit ideea acestui nou concept, iar în anul următor, 2001, l-am folosit din nou într-o cronică de artă la expoziția retrospectivă a marelui sculptor Ovidiu Maitec, de la Muzeul Național de Artă al României. Fragmente din ambele cronici de artă le-am inclus în compoziția primei lucrări din seria de 223 de picturi dedicate expresionismului arhetipal, „Text și Timp 1” (foto). Cu o săptămână înaintea vernisajului expoziției mele de debut, „Text și Timp”, organizată în septembrie 2004 la Muzeul Național al Bucovinei, am avut curajul să trimit manifestul expresionismului arhetipal și imagini cu câteva picturi din expoziție la postul global de televiziune EuroNews din Lyon, care promovează o agendă cu evenimente artistice importante din întreaga Europă. A doua zi, expertul de artă german Wolfgang Spindler, probabil impresionat de noua viziune artistică, m-a anunțat că expoziția mea prezentată de criticul de artă Valentin Ciucă și de marele pictor Ilie Boca va fi promovată timp de trei zile de EuroNews.

De atunci peste 50 de artiști din întreaga lume au aderat la noua mișcare artistică, unii deja nume importante ale artei contemporane, precum Doru Covrig și Rudy von Kronstadt din România, Alberto D’Assumpcao (Portugalia), Bruce Rimell (Marea Britanie), Michal Trpk (Cehia), Nathalie Detsch Southworth și Yulia Kirschner din Elveția, Fefe Talavera din Brazilia ș.a, iar numeroși istorici, critici și curatori de artă din România și străinătate au scris cuvinte memorabile despre expresionismul arhetipal și arta mea, precum Helen Gorrill, Valentin Ciucă, Adina Rențea, Marius Tița, Raluca Băloiu, Corneliu Ostahie, Iulia Mesea, Olga Borte, Luca Curci, Ana Arsinca, Maria Ana Tupan, Marina Roman, Monica Guerra, Tiberiu Cosovan, ș.a.

Două repere de neuitat ale acestei aventuri artistice au fost trofeul „Dunăre-Marea Neagră” acordat de Fundația „Eurolink – House of Europe” pentru conceptul pe care l-am teoretizat și promovat, expresionismul arhetipal (din comitetul de selecție au făcut parte următoarele personalități: Ambasadorul Liviu Bota, fost secretar general adjunct al Organizației Națiunilor Unite, președintele Fundației Universitare a Mării Negre, Cristian Hera, vicepreședintele Academiei Române și Sever Avram, președintele executiv al Fundației «Eurolink – House of Europe» din București”), iar în anul 2022 curatorul Adina Rențea, alături de criticul de artă Marius Tița și având în catalog o cronică de artă scrisă de cunoscutul istoric de artă și artist, Helen Gorrill, din Marea Britanie, au vernisat la Muzeul Municipiului București expoziția personală de pictură cu titlul sugestiv, „Două decenii sub semnul Expresionismului Arhetipal-2002-2022″”, a explicat Constantin Severin.


Intră acum și în grupul de