Garda Forestieră Suceava: O treime din fotografiile atașate avizelor de însoțire a materialului lemnos prin SUMAL sunt neconforme


Intră acum și în grupul de

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel, a transmis, miercuri, că în cursul lunii aprilie au fost aplicate amenzi de aproape 600.000 de lei transportatorilor de material lemnos care au atașat în aplicația SUMAL fotografii neconforme la avizele de însoțire a mărfii.  

El a arătat că în cursul lunii aprilie, principalele acțiuni de control au vizat sancționarea transportatorilor care au atașat fotografii neconforme la avizele de însoțire, fotografii identificate ca atare de către programele de inteligență artificială.

În urma verificării majorității celor peste 1.400 fotografii repartizate Gărzii Forestiere Suceava, s-a constatat că în 464 cazuri nu s-au respectat prevederile legale în vigoare. Aceste cazuri au fost grupate pe transportatori și s-au întocmit aproximativ 300 de procese verbale de constatare a contravenției, cu amenzi în valoare de 582.000 lei. Această categorie de contravenții reprezintă 90% din numărul total de contravenții constatate, valoarea totală a amenzilor aplicate la nivelul lunii aprilie 2024 de către Garda Forestieră Suceava fiind de 762.500 lei.

Totodată, au fost efectuate 25 inspecții parțiale și de fond, 17 controale la exploatări forestiere și 66 de verificări de acte de punere în valoare. În urma acestora, s-a constatat tăierea ilegală a 174 mc masă lemnoasă, cu o valoare de peste 58 mii lei. Totodată, au fost constatate 8 fapte infracționale de tăiere ilegală de arbori și 7 infracțiuni de furt de material lemnos. Pentru identificarea și sancționarea celor vinovați, au fost depuse 5 sesizări către organele de cercetare penală.

În aceeași perioadă, s-au efectuat 8 acțiuni de control al circulației materialelor lemnoase pe drumuri forestiere și publice și au fost verificate 21 depozite sau instalații de debitare a lemnului.

Volumul total de lemn confiscat în urma acțiunilor întreprinse în luna aprilie 2024 a fost de 972 mc, din care 412 mc fizic și 560 mc valoric.


Intră acum și în grupul de