Flutur: „Moara este prima comuna din Romania cu intabulare gratuita”


Intră acum și în grupul de

Proiectul-pilot de intabulare gratuită a terenurilor, care se derulează în 20 de localităţi din patru judeţe din ţară, a fost finalizat în comuna suceveană Moara. Anunţul a fost făcut joi de şeful administraţiei judeţene, în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţul Suceava. „Moara este prima comună din România cu intabulare gratuită”, a subliniat preşedintele CJ Suceava, care a menţionat că programul Băncii Mondiale a fost iniţiat când era ministru al Agriculturii.

Suprafaţa totală care a fost măsurată este de aproape 5.000 de hectare de teren, din care 416 aflate în intravilanul comunei fiind intabulate gratuit aproximativ 9.000 de parcele. „Faza de teren a fost finalizată. Rezultatele vor fi afişate cinci săptămâni la sediul Primăriei după care începe procesul de înscriere în Cartea Funciară”, a spus Flutur.

El a ţinut să evidenţieze că este foarte importantă intabularea terenurilor, pentru că titlurile de proprietate devin valoroase şi pot fi introduse în piaţa funciară, dar că se poate începe şi un proces de comasare benevolă a parcelelor.

Comuna Moara a fost aleasă să facă parte din acest proiect pilot întrucât este o localitate complexă, având, pe lângă teren agricol şi terenuri sub luciu de apă, şosea de centură, groapă de gunoi, cartier rezidenţial şi campus universitar.


Intră acum și în grupul de