Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), părinte adoptiv al Viei Transilvanica de la Mănăstirea Putna la Mănăstirea Sucevița


Intră acum și în grupul de

Într-o acțiune de amploare, la începutul sezonului cald, 65 de tineri voluntari din Asociația Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS) au contribuit la îngrijirea traseului Via Transilvanica, de la Mănăstirea Putna spre Mănăstirea Sucevița. Aceștia au fost sprijiniți de voluntarii și ostenitorii de la Ocolul Silvic Putna, fiind echipați pentru drumeție montană și muncă în aer liber.

După ce s-au închinat la Mănăstirea Putna și la Mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, tinerii voluntari s-au dedicat îngrijirii traseului. Activitățile lor au inclus strângerea gunoaielor, împrospătarea marcajelor, îngrijirea bornelor, curățarea spațiului verde din preajma acestora, a tăblițelor, indicatoarelor și stâlpilor. De asemenea, au identificat și rezolvat problemele întâlnite pe traseu, precum arborii doborâți sau căile de acces blocate, și au marcat locurile de odihnă și izvoarele pe Aplicația Via Transilvanica, esențiale pentru turiști.

Via Transilvanica, marcată cu un T portocaliu într-un cerc de aceeași culoare, este un traseu de drumeție din România care leagă Mănăstirea Putna de fluviul Dunărea, până la Drobeta-Turnu Severin. De-a lungul traseului, la fiecare kilometru sunt borne de andezit frumos sculptate. Din 2021, pe aceste borne sunt montate plăcuțe cu citate inspirate din învățăturile sfinților și ale marilor gânditori ai lumii, oferind călătorilor momente de reflecție.

Citatele inscripționate includ:

  1. „A-ți aminti de Dumnezeu înseamnă a-ți aminti de viață, a nu-ți aminti de viață înseamnă a muri.” (Sf. Teotim de Tomis)
  2. „Nu cunosc o școală mai bună decât călătoriile.” (Michel de Montaigne)
  3. „Natura este o liră uriașă la care cântă Poetul.” (Victor Hugo)
  4. „În noi se află lumina naturii și această lumină este Dumnezeu.” (Paracelsus)
  5. „Natura este doar denumirea unui efect, a cărui cauză este Dumnezeu.” (William Cowpe)
  6. „Universul mă încurcă și nu pot gândi măcar c-ar putea exista ceasul fără un Ceasornicar.” (Voltaire)
  7. „Natura îl ascunde pe Dumnezeu, dar nu de oricine.” (Goethe)
  8. „Munca intelectuală stăruitoare și studiul Naturii lui Dumnezeu sunt îngerii care mă vor călăuzi de-a lungul tuturor vicisitudinilor vieții ăsteia, aducându-mi alinare, tărie și o rigoare de neabătut.” (Albert Einstein)

Ziua a fost marcată de voie bună, muncă plăcută, aer curat și natură prietenoasă. Întâlnirea cu mulți drumeți, români și străini, inclusiv din Statele Unite și Canada, a fost o confirmare a renumelui internațional al traseului Via Transilvanica. Eforturile și rezultatele muncii lor au fost apreciate de toți turiștii care au parcurs segmentul dintre Mănăstirile Putna și Sucevița, motivându-i pe tineri să continue cu aceeași dedicare.

Via Transilvanica străbate regiunile istorico-culturale ale României: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Valea Mureșului, Terra Daco-Romana și Valea Cernei, traversând județele Suceava, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin și Mehedinți.

„Natura este darul lui Dumnezeu pentru noi, iar ATOS își asumă responsabilitatea de a menține și valorifica acest dar pe traseul de la Mănăstirea Putna. Mulțumiri speciale sunt adresate Bunului Dumnezeu pentru vremea bună și sănătate, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încredere, prietenilor de la Ocolul Silvic Putna și tuturor tinerilor voluntari ATOS pentru implicare”, a transmis pr. Justinian-Remus A. Cojocar


Intră acum și în grupul de