Medic al SAJ Suceava care a suferit un AVC la Tg. Mureș, transferat de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava pentru efectuarea unei trombectomii endovasculare


Intră acum și în grupul de

Un elicopter SMURD a aterizat pe heliportul Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava în această dimineață, transportând o pacientă de 50 de ani, medic la Serviciul de Ambulanță din Suceava, care a suferit un accident vascular cerebral (AVC).

Potrivit dr. Bogdan Bondaru, purtătorul de cuvânt al spitalului, pacienta se afla la un curs de perfecționare la Târgu Mureș. Ea a suferit AVC-ul la ora 6:00 am. Pacienta a beneficiat de tromboliză la Spitalul Clinic de Urgență din Mureș, o procedură de dizolvare a cheagurilor de sânge care blochează fluxul într-o arteră.

Însă, întrucât Spitalul Clinic din Târgu Mureș nu dispune de capacitatea de a efectua o trombectomie endovasculară – o procedură minim invazivă ce extrage un cheag de sânge care blochează fluxul într-o arteră – s-a solicitat transferul pacientei la Suceava.

Elicopterul SMURD a aterizat la Suceava la ora 10:30, iar la ora 10:45, pacienta a beneficiat de procedura de trombectomie. Echipa medicală care a efectuat intervenția a fost formată din dr. Bardan Tina (medic neurolog), dr. Lulciuc Cătălin (radiolog intervenționist) și dr. Guliga Niculina (medic UPU).

Costurile intervenției sunt asigurate integral de Spitalul Județean din Suceava, a spus Bondaru.

El a subliniat că finanțarea se face din fonduri proprii întrucât resursa materială din programul național este în continuare insuficientă față de solicitările venite către Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava.

„Așteptăm evoluția pacientei și sperăm la o recuperare completă,” a declarat dr. Bondaru.


Intră acum și în grupul de