A fost lansată o petiție prin care se cere oprirea donării terenului de 20 de hectare din Suceava către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților


Intră acum și în grupul de

O petiție care cere Guvernului României să oprească donarea terenului de 20 ha către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost lansată la adresa https://campaniamea.declic.ro/petitions/opriti-donarea-terenului-de-20-ha-catre-bor-in-suceava?source=whatsapp-share-button&utm_source=whatsapp&share=a3b83dd9-2c8d-4be2-ba34-a3c22b389f92

„Noi, semnatarii acestei petiții, ne exprimăm profunda îngrijorare și opoziție față de decizia de a dona 20 de hectare de teren de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Biserica Ortodoxă Română (BOR). Considerăm că această decizie nu este în interesul comunității și că terenul ar trebui să rămână în folosința publică pentru activități de cercetare și dezvoltare, mult mai utile pentru progresul și bunăstarea județului nostru. Într-un județ deja sufocat de un număr excesiv de biserici, această donare reprezintă o pierdere imensă pentru comunitate. Este inacceptabil ca aceste 20 de hectare să fie transferate către o instituție care nu este transparentă cu fondurile pe care le primește, inclusiv cele provenite din bugetul de stat și din donații publice”, se arată în petiție.

Semnatarii cer Guvernului României să oprească aprobarea hotărârii de transfer al celor 20 de hectare de teren către Primăria Suceava și să prioritizeze interesele comunității și să mențină terenul în proprietate publică, pentru a susține activități de cercetare și dezvoltare.

Totodată, se cere Consiliului Local și primarului municipiului Suceava să reconsidere decizia de a dona cele 20 de hectare de teren către Biserică și să prioritizeze interesele comunității și să organizeze consultări publice autentice și transparente cu cetățenii Sucevei pentru a decide utilizarea terenului în mod benefic pentru întreaga comunitate.

Inițiatorii spun că Suceava este deja sufocată de un număr mare de biserici, iar donarea acestui teren prețios ar diminua și mai mult resursele disponibile pentru activități esențiale de cercetare și dezvoltare.

„Mai mult, Biserica Ortodoxă Română nu oferă transparență în ceea ce privește gestionarea fondurilor primite, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la utilizarea responsabilă a acestora. Este vital ca aceste resurse să fie administrate în mod responsabil și transparent, în beneficiul întregii comunități. Este un lucru bine cunoscut că multe din proprietățile donate de Stat catre BOR pentru asa-zise ”activități filantropice” au fost convertite în unități de cazare de lux și/sau folosite pentru a genera venituri considerabile pentru Biserică.(surse pentru afirmație: https://www.stirilekanald.ro/patriarhia-are-hotel-de-4-stele-intr-un-bloc-de-15-milioane-de-euro-primit-de-la-stat-stabilimentul-este-cu-circuit-inchis-20018967 și https://ziare.com/bor/patriarhia-romana-inchiriat-hotel-lebada-nunti-botezuri-bani-1749551)

Facem apel la toți cetățenii să semneze această petiție și să se alăture demersului nostru de a proteja interesele comunității și de a asigura că terenul rămâne în folosința publică”, se mai arată în petiție.

Consiliul Local Suceava a aprobat, joi, să transfere 20 de hectare de teren pe care municipiul Suceava urmează să le primească de la Stațiunea de Cercetări Agricole către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pentru construirea unui ansamblui arhiepiscopal.


Intră acum și în grupul de