Ziaristii straini aflati intr-un info tur in Bucovina au fost plimbati cu mocanita si cu caruta (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Cei două sute de jurnalişti din peste 30 de ţări care se află zilele acestea într-un info tur în Bucovina au ajuns marţi, în Moldoviţa de unde s-au urcat în două mocăniţe care i-au dus pe un traseu de opt kilometri până în localitatea Argel, unde au fost întâmpinaţi cu fanfară, plăcinte poale în brâu, gogoşi, afinată şi ţuică.

Pe traseul străbătut de mocăniţă, ziariştii au putut admira atât peisajul zonei, dar şi cum îşi desfăşoară activitatea localnicii care, îmbrăcaţi în costume populare, aduceau fânul cu căruţa, sau puneau la aerisit covoare. Plimbarea cu “vechiul tren” pe cale ferată îngustă i-a entuziasmat pur şi simplu pe călătorii care nu conteneau să facă duzine întregi de fotografii şi să salute toţi oamenii pe care îi vedeau, impresionaţi fiind de frumuseţea locurilor, a portului popular şi a ospitalităţii cu care erau întâmpinaţi.

În curtea unde au fost primiţi, jurnaliştii din turism au văzut cum se potcoveşte un cal şi au gustat atât băutura locală, afinata, cât şi plăcinte sau gogoşi.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a împărţit dintr-un coş mare plăcinte şi gogoşi ziariştilor, aceştia apreciind atât modul în care au fost primiţi cât mai ales zona în care se află. “Suntem gazda FIJET (Federaţia Internaţională a Jurnalistilor şi Editorilor din Turism) pentru cea de-a 53-a ediţie a Congresului mondial susţinut de către Federaţie, un congres care este susţinut pentru prima dată în România şi ne bucurăm că Bucovina a fost aleasă să fie vizitată şi analizată de atât de mulţi analişti din turismul mondial. Punctul final la Suceava este pe valea Bistriţei Aurii unde vor fi prezentate meşteşugurile populare ce se păstrează. Până acum, reacţiile primite sunt deosebit de pozitive, iar partea de tradiţii cu totul şi totul aparte, gastronomia extraordinară şi căldura oamenilor sunt particularităţile inegalabile ale Bucovinei”, a declarat Gheorghe Flutur.

Drept răsplată pentru eforturile depuse, conducerea administraţiei publice judeţene a primit din partea şefului FIJET, Tijani Haddad, o distincţie specială care, conform declaraţiilor şefului CJ Suceava, va primi un loc aparte în clădirea Palatului Administrativ.

Cei două sute de ziarişti au plecat apoi spre mănăstirea Moldoviţa, fiind îmbarcaţi în căruţe, trase de cai. Tot marţi jurnaliştii străini au vizitat şi mănăstirea Suceviţa, dar şi atelierul de ceramică neagră de la Marginea.

Miercuri dimineaţă, bucovinenii îi provoacă pe membri FIJET la o partidă de turism activ, o plimbare cu plutele pe apele Bistriţei punctual de start fiind localitatea Ciocăneşti. De altfel, din declaraţiile preşedintelui executivului judeţean, acolo este aşteptată şi prezenţa ministrului Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea, invitată de onoare din partea autorităţilor sucevene.


Intră acum și în grupul de