In judetul Suceava se deruleaza 78 de proiecte cu finantare europeana care totalizeaza peste 150 de milioane de euro (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Majoritatea proiectelor cu finanţare europeană din judeţ se derulează corespunzător, a concluzionat, joi, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, după analizarea acestora. El a precizat însă că există un caz nefericit la Moldova Suliţa unde s-a construit un drum prin SAPARD, iar în urma verificărilor s-a constatat că lucrările executate nu sunt de calitate, iar autoritatea locală va trebui să returneze 3 milioane de lei. Flutur a spus că acest drum a fost recepţionat în mandatul fostului primar al comunei respective.

Preşedintele CJ Suceava a mai declarat că o situaţie în care există riscul de a se returna bani Comisiei Europene este în comuna Todireşti unde a fost construit un cămin de bătrâni care nu a cazat însă nici un bătrân întrucât costurile de întreţinere sunt prea mari. „Căminul de bătrâni s-a făcut fără cap. E un cămin de bătrâni care nu e ocupat de bătrâni pentru că vor putea prelua bătrâni cu pensii foarte mari, de peste 1.800 de lei sau care au alte surse de venit”, a spus Flutur. El a arătat că acest cămin de bătrâni are doar 12 camere şi că, în aceste condiţii, costurile cu personalul sunt foarte mari. „Dacă nu se va popula acest cămin de bătrâni riscă să fie imputabil”, a spus Flutur care a menţionat că valoarea investiţiei se ridică la aproximativ 2 milioane de lei.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că aceste comune care au probleme privind proiectele cu finanţare europeană vor fi afectate şi pe viitor dacă doresc să atragă alte fonduri europene întrucât vor fi depunctate.

Flutur a precizat că în judeţ sunt în derulare în prezent 78 de proiecte cu finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional totalizând peste 150 de milioane de euro, din care 66 de proiecte sunt în derulare, opt în faza de contractare a executantului şi patru în faza de precontractare.

Potrivit preşedintelui CJ Suceava, sunt întârzieri la Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc din cauză că procedura de selecţie a executanţilor a fost de durată.

La Gura Humorului s-au finalizat două licitaţii, pentru repararea unui număr de 17 străzi şi pentru instalarea unei monitorizări video în oraş, proiecte în valoare de 2,8 milioane de euro, iar pentru construcţia unei parcări în zona centrală a staţiunii a fost necesară refacerea documentaţiei, în timp ce la Câmpulung Moldovenesc a început recent proiectul de modernizare a infrastructurii urbane în valoare de 5,3 milioane de euro. Celelalte proiecte finanţate prin POR sunt în grafic a spus Flutur.

El şi-a exprimat însă scepticismul privind asigurarea cofinanţării locale de Primăria Vatra Dornei pentru un proiect cu finanţare europeană pentru înfiinţarea unui aqualand prin reabilitarea Complexului de Agrement Lunca Dornelor care este nefuncţional în prezent.

Flutur a spus că municipiul Vatra Dornei are datorii de 15 milioane de euro, iar pentru cofinanţarea acestui proiect, în valoare de zece milioane de euro, municipalitatea dorneană va trebui să asigure 4 milioane de euro. „Trebuie să fie realişti cei de la Dorna”, a mai spus preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a declarat că toate proiectele derulate în judeţul Suceava, în special cele cu finanţare europeană, sunt monitorizate des de autorităţile judeţene pentru a fi evitate situaţii care să ducă la imputarea unor sume de bani.


Intră acum și în grupul de