3,1 milioane de lei de la Guvern pentru 34 de primarii din judetul Suceava (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Guvernul a alocat, prin Hotărâre, 3,135 de milioane de lei pentru 34 de primării sucevene, iar banii provin din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului urmând să fie folosiţi pentru plata datoriilor pe care primăriile le au, precum şi pentru cheltuieli curente şi de capital ale acestora.

Potrivit Hotărârii Guvernului, cele mai mari sume le-au primit Primăria Suceava, 400.000 de lei, cele din Ipoteşti, Putna şi Poieni Solca, câte 300.000 de lei, iar câte 30.000 de lei primăriilor Drăguşeni şi Forăşti cu primari PSD, Şcheia cu primar PDL, în timp ce comuna Rădăşeni cu primar PSD va primit 25.000 de lei, Pojorâta cu primar PDL, 20.000 de lei, iar Siret cu primar PNL, 10.000 de lei.

Liderul consilierilor judeţeni PSD, Gheorghe Iacob, a declarat, joi, în şedinţa CJ Suceava, că este nevoie de alocări suplimentare pentru primăriile din judeţ care au probleme legate de plata personalului sau la unele proiecte în derulare. „Sunt localităţi cu primari PDL ce nu aveau neapărată nevoie de aceşti bani în timp ce localităţi cu primari PSD sau PNL au fost neglijate”, a spus Iacob. El i-a spus lui Flutur că este preşedintele Consiliului Judeţean Suceava şi că trebuie să aibă în vedere toate localităţile şi nu numai cele cu primari PDL.

Primarul comunei Ipoteşti, care a beneficiat de o alocare de 300.000 de lei, Dumitru Corjuc (PSD) care însă a fost prezent, recent, la o acţiune a aleşilor PDL, a declarat că încă nu ştie ce va face cu fondurile primite. El a spus doar că Primăria comunei are dificultăţi financiare şi că banii vor acoperi cheltuieli curente.

La rândul său, primarul PSD al comunei Putna, Vasile Hotnogu, a declarat că fondurile primite vor fi folosite pentru lucrări de apărări de maluri la un drum care a fost afectat de inundaţii. El a subliniat că este prima sumă de bani pe care comuna o primeşte în acest an de la Guvern şi a menţionat că la începutul trimestrului II i-a fost retrasă din buget o sumă de 150.000 de lei.

Primarul PNL al comunei Poieni Solca, Simion Jucan, a declarat că cei 300.000 de lei primiţi de la Guvern nu-i sunt suficienţi pentru plata datoriilor pe care comuna le are. El a spus că crede că a primit aceşti bani după ce s-a plâns de nenumărate ori senatorului din zonă, Tiberiu Prodan(PDL). „Avem senator de zonă şi m-am plâns la el până când, probabil, m-a înţeles”, a spus Jucan. El a arătat că are de achitat lucrări de 200.000 de lei, trebuie să plătească costurile pentru elaborarea Planului Urbanistic General şi că mai are şi alte datorii. „Nu-mi ajung aceşti bani”, a spus Jucan.

Primarul oraşului Siret, care a primit cea mai mică sumă, 10.000 de lei, Adrian Popoiu (PNL), a declarat că aceşti bani vor fi folosiţi pentru suplimentarea fondurilor alocate ca subvenţie pentru termoficare. El a arătat că iniţial aceşti bani i-ar fi transferat Spitalului de psihiatrie din localitate, dar după ce preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a anunţat că acest spital va primi 800.000 de lei, iar spitalul orăşenesc 500.000 de lei, a decis să-i aloce pentru subvenţie.

Cea mai mare sumă, 400.000 de lei, a fost alocată municipiului Suceava. Primarul Sucevei, Ion Lungu (PDL) a spus că aceşti bani vor fi folosiţi pentru finanţarea construcţiei Centrului Cultural Bucovina, investiţie necesară în condiţiile în care Suceava este deficitară în spaţii cu destinaţie culturală.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a spus că va continua demersurile pentru obţinerea de fonduri. El a spus că vor mai veni fonduri care vor fi alocate primăriilor din judeţ. „Ştiu foarte bine situaţia din judeţ. Ştiu şi eu ce probleme sunt şi ne luptăm pentru primării”, a spus Flutur. El a adăugat că sunt necesari bani pentru investiţii începute la numeroase unităţi şcolare, dar a anunţat că vor fi alocate fonduri pentru spitale din judeţ.

Astfel, Spitalul Judeţean Suceava primeşte 1,06 milioane de lei pentru reparaţii la reţeaua electrică şi va beneficia de 500.000 de lei de la CJ Suceava pentru achiziţionarea de paturi şi aparatura de monitorizare în secţia ATI, la Vatra Dornei vor fi alocaţi 140.000 de lei, la Câmpulung Moldovenesc alţi 300.000 de lei, la Siret 800.000 de lei la Spitalul de psihiatrie şi 500.000 de lei la Spitalul orăşenesc, iar la Spitalul din Gura Humorului alţi 500.000 de lei.

Flutur a mai arătat că în perioada următoare va începe şi modernizarea Maternităţii SJU Suceava cu 1,5 milioane de euro, printr-un program al Băncii Mondiale, după ce s-a identificat „un spaţiu fiscal” care să nu afecteze programul convenit cu FMI.


Intră acum și în grupul de