Ministrul Anca Boagiu a semnat la CJ Suceava proiectul de modernizare a Aeroportului Salcea (VIDEO)

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a fost prezentă la Suceava pe parcursul zilei de vineri, unde a parafat împreună cu şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, contractul de modernizare a Aeroportului Suceava.

Boagiu a declarat că este un moment extrem de important atât pentru judeţul Suceava cât şi pentru Ministerul Transporturilor arătând că modernizarea Aeroportului Suceava creează potenţial economic atât în judeţ cât şi în regiune.

La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că până în luna martie 2012 urmează să fie desemnată firma care va întocmi proiectul tehnic şi de execuţie, iar din septembrie 2012 să înceapă lucrările de modernizare. El a precizat că finanţarea acestui proiect este asigurată cu 20,9 milioane de euro din partea UE, cu 9 milioane de euro din bugetul naţional, iar restul de la bugetul judeţean şi Regia Autonomă Aeroportul Suceava.

La semnarea contractului de modernizarea a Aeroportului Suceava a fost prezent şi
deputatul PD-L de Suceava, Ioan Bălan, care a subliniat la rându-i importanţa investiţiei şi a arătat că judeţul Suceava va deveni astfel cea mai importantă poartă aeriană de intrare în regiunea de nord-est.

„Îmi exprim satisfacţia că în sfârşit aeroportul va fi modernizat, însă pot să vă spun că am două motive de bucurie. Primul este că aeroportul se află în colegiul meu electoral, colegiul Suceava 2. Modernizarea aeroportului a fost o promiune pe care am făcut-o în mod special în campania electorală şi acum vine ca o descărcare de promisiune faţă de electorat. Al doilea motiv de bucurie este acela că modernizarea aeroportului reprezintă o mare realizare pentru judeţul Suceava acesta devenind astfel cea mai importantă poartă aeriană de intrare în regiunea de nord-est”, a declarat Bălan.

Autoritatea de Management a POS Transporturi a avizat, în urmă cu două săptămâni, cererea Aeroportului Suceava de modernizare, cu un punctaj de 67,75 de puncte, iar investiţia va fi de 167 de milioane de lei, (39,5 de milioane de euro). Potrivit indicatorilor tehnico-economici, la Aeroportul Suceava urmează să fie făcute lucrări la balizaj, la sistemul de navigaţie, la pistă şi construirea unui nou turn.

Soluţia de modernizare prevede executarea unei piste cu structură flexibilă având lungimea de 2.460 metri şi lăţimea de 45 de metri. Totodată, se va construi un nou turn de control, iar sistemul de balizaj va fi din gama de dispozitive corespunzătoare categoriei a doua de operare pe direcţia 16, iar instalaţiile navigare de tip ILS vor permite dirijarea aeronavelor şi în condiţii de ceaţă.

Pentru extinderea pistei de aterizare-decolare, CJ Suceava a achiziţionat mai multe terenuri din zonă şi ulterior a decis ca dreptul de administrare a bunurilor din domeniul public al judeţului Suceava, care au fost predate în administrare Regiei Autonome “Aeroportul Ştefan cel Mare Suceava”, să se exercite pe durata existenţei Aeroportului Ştefan cel Mare Suceava.

loading...