Proiectul ISPA a ajuns la final, la Suceava


Intră acum și în grupul de

La exact patru ani de la începerea lucrărilor, joi a avut loc, la Suceava, închiderea oficială a celui mai mare proiect de modernizare a reţelelor de apă-canalizare şi de epurare, realizat în ţară prin ISPA.

Potrivit directorului general al operatorului regional de utilităţi, ACET SA Suceava, Ştefan Groza, finalizarea celui mai mare proiect de reabilitare a reţelelor de apă, canalizare şi a staţiei de epurare, la patru ani de la debutul acestuia, în 14 decembrie 2007, este „un moment de împlinire”.

Şeful ACET Suceava a menţionat că valoarea totală a proiectului este de 53,73 milioane de euro, din care din care 33,4 milioane de euro sunt fonduri nerambursabile asigurate de Uniunea Europeană, alte 12,5 milioane de euro asigurate de la Guvern, din care 4 milioane de euro de la Fondul Naţional de Preaderare, iar 6 milioane de euro au fost asigurate de municipalitate, în urma angajării unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Germaniei KfW.

Viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc a declarat, la rândul său, că acesta este cel mai mare proiect de investiţii din municipiul Suceava şi cel mai mare proiect cu fonduri de preaderare din ţară pentru reabilitarea reţelelor de apă-canal şi a staţiei de epurare.

Seredenciuc a subliniat că experienţa obţinută de ACET SA în timpul implementării acestui proiect este benefică întrucât se află acum în derulare un nou proiect similar.

Astfel, un nou proiect de reabilitare şi extindere a reţelelor de apă-canal din municipiul Suceava şi localităţile din jur, în valoare de aproximativ 30 de milioane de euro, finanţat prin POS Mediu, se implementează în prezent, fiind în faza de licitaţii.

Viceprimarul a subliniat că după finalizarea proiectului finanţat prin POS Mediu, gradul de conectare a sucevenilor la reţelele de apă şi canal va fi de sută la sută.

Prin proiectul ISPA, care a început la sfârşitul anului 2007, s-a reabilitat şi modernizat reţeaua de apă pe o lungime de 34 de kilometri şi s-a făcut extinderea reţelei pe o lungime de 10 kilometri, s-a reabilitat canalizarea pe o lungime de 68 de kilometri şi extinderea acesteia pe o lungime de 10 kilometri precum şi modernizarea Staţiei de epurare a apelor uzate.


Intră acum și în grupul de