Viceprimarul Lucian Harsovschi face din nou un apel la suceveni sa colecteze selectiv deseurile (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Odată cu venirea primăverii, viceprimarul Lucian Hraşovschi face un nou apel căre locuitorii municipiului Suceava, reamintindu-le să colecteze selectiv deşeurile menajere şi nemenajere. Adjunctul primarului Ion Lungu le aminteşte sucevenilor că prin acest tip de sortare, Primăria Suceava a reuşit să realizeze în 2011 economii semnificative.

„Din păcate, colectarea selectivă din municipiul Suceava lasă de dorit. Se ştie că de la 16 iulie 2010 transportăm gunoiul către groapa de gunoi de la Botoşani. În baza unei hotărâri de Consiliu Local, un astfel de transport implică practic deplasarea unei maşini cu capacitatea de 36 metri cubi plus remorcă, costul acesteia fiind de 1.300 lei fără TVA. Dacă ar fi trebuit să transportăm tot ceea ce am colectat de la populaţie prin cele 11 autogunoiere cu care ridicăm deşeurile din Suceava, ar fi însemnat ca de la data de 1 ianuarie până la 31 decembrie 2011 să fi transportat 120.000 metri cubi deşeuri. Acest lucru a fost evitat datorită faptului că tot gunoiul adunat de la cetăţeni se transportă mai întâi în Iţcani, pe o platformă betonată, acolo unde se selectează la a doua mână – plastic, carton, hârtie, sticlă etc.”, a explicat Harşovschi.

Prin urmare, la groapa de gunoi de la Botoşani în 2011 au ajuns doar 85.860 metri cubi de gunoi, ceea ce înseamnă că Primăria Suceava a reuşit să facă o economie de 28,82%. Acesta a arătat că în decursul anului 2011, spre Botoşani, au fost efectuate 2.385 transporturi, un număr de 966 de transporturi fiind economisite.

“În condiţiile în care se plăteşte 1.300 lei/cursă, Primăria Suceava a plătit 15 miliarde lei vechi cu TVA. Trag pe această cale un semnal de alarmă, în sensul în care colectarea selectivă în municipiul Suceava lasă de dorit”, a subliniat viceprimarul.

În urma introducerii de la 1 mai 2011 a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor de la casele din Suceava, s-au colectat aproximativ 25 de tone de deşeuri (15 tone plastic-peturi şi 10 tone hârtie – carton). Acest tip de colectare se realizează prin intermediul celor trei puncte (ţarcuri) amenajate pe străzile Plevnei, Căpitan Grigore Andrei şi Dobrilă Eugen, cu cele două maşini care deservesc zonele cu locuinţe individuale (una pentru deşeuri menajere şi una pentru deşeuri reciclabile). Un număr de 50 de cetăţeni au primit procese verbale de avertisment pentru nerespectarea modului de colectare şi depozitare selectivă.


Intră acum și în grupul de