Municipalitatea suceveana nu stie inca cum va folosi banii alocati pentru proiectul MDRT de reabilitare termica (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Suma de trei milioane de lei a fost alocată de municipalitatea suceveană, prin bugetul pe anul 2012, pentru cofinanţarea proiectului MDRT de reabilitare termică a clădirilor cu fonduri de la Comisia Europeană, a declarat miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a precizat însă că în noile condiţii, aşteaptă ca ministerul să anunţe un alt proiect şi apoi va decide ce se va face cu aceste fonduri. „Să vedem strategia ministerului. Noi am făcut studiul pentru fonduri europene. Dacă va fi alt proiect, vom vedea cum vom folosi fondurile”, a spus Lungu.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Cristian Petrescu, a declarat, vineri, la Suceava, că şansele pentru asigurarea finanţării programului de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene sunt mici şi că din bugetul MDRT trebuie alocată o cotă mai mare pentru acest program.

Întrebat dacă programul de anvelopare a clădirilor anunţat de fostul ministru Elena Udrea, ce urma să fie finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, mai este valabil, el a răspuns că şansele sunt mici. “Discuţiile la Comisia Europeană au fost de a muta fonduri de pe Fondul Social pe acest program. Şansele sunt foarte mici”, a spus Petrescu. El a arătat că anunţul făcut în luna decembrie a anului trecut de fostul ministru al Dezvoltării s-a bazat pe un aviz informal pozitiv. “A fost un aviz informal pozitiv. Lucrurile s-au schimbat pe parcurs”, a spus Petrescu.

Primarul Ion Lungu anunţase recent că Primăria a primit din partea asociaţiilor de proprietari cereri pentru reabilitarea termică a 15.649 de apartamente din municipiu, dintre care pentru 3.551 de apartamente sunt deja întocmite studii tehnice şi documentele de audit energetic. El a spus că municipalitatea a transmis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului o cerere pentru finanţarea reabilitării termice pentru un număr de 7.500 de apartamente şi şi-a exprimat încrederea că vor fi finanţate lucrările de reabilitare termică măcar pentru cele 3.551 de apartamente cu documentaţia deja depusă.

Pentru cele 15.649 de apartamente pentru care s-au depus cereri în vederea reabilitării termice, costul estimat este de 71 de milioane de euro, în timp ce pentru cele 3.551 de apartamente cu documentaţia depusă costurile sunt evaluate la 18,2 milioane de euro, municipalitatea asigurând fonduri de cofinanţare de 2 la sută.

Fostul ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea anunţa, la sfârşitul lunii decembrie 2011, că în 2012 MDRT intenţionează să reabiliteze termic circa 250.000 de apartamente, după ce a primit avizul Comisiei Europene de a transfera pentru reabilitare sume de la alte programe. Ea a afirmat, în 20 decembrie 2011, într-o conferinţă de presă, că reabilitările termice cu fonduri europene vor începe în primăvara acestui an şi că oficialii europeni au fost de acord cu realocarea a 360 de milioane de euro de la alte programe operaţionale sectoriale pentru reabilitarea termică a clădirilor.


Intră acum și în grupul de