Aeroportul „Stefan cel Mare” din Suceava, 50 de ani de functionare! (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Aeroportul “Ştefan cel Mare” Suceava a împlinit, vineri, 50 de ani de existenţă, ocazie cu care președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a felicitat întregul personal al Regiei Autonome Aeroportul Internaţional ”Ștefan cel Mare” Suceava, colaboratorii și pe cei care asigură protecția navigației aeriene, controlorii de trafic, pe cei de la punctul vamal, de la poliția transport aerian și poliția de frontieră.

Şeful administraţiei judeţene a spus într-o conferinţă de presă că la 1 iunie 1962, a plecat prima cursă de pe aeroportul sucevean spre Bucureşti, având 40 de pasageri la bord, iar biletul a costat 17,5 lei. El a arătat că în 1962 pista aeroportului era cu iarbă, iar în 1967 a fost construită pista betonată, iar apoi s-a construit aerogara. „Cel mai mare cadou este că aeroportul se modernizează prin proiectul de 40 de milioane de euro”, a spus Flutur. Preşedintele CJ Suceava a precizat că în luna august urmează să fie selectată firma care va executa lucrările de modernizare ale aeroportului.

Firma Ecoterra elaborează proiectul tehnic, caietele de sarcini şi detaliile de execuţie pentru Turnul de control şi amenajarea terenului în vederea amplasării sistemului de navigaţie aeriană tip ILS, dar şi să reactualizeze proiectele tehnice, caietele de sarcini şi detaliile de execuţie pentru modernizarea suprafeţei de mişcare şi balizaj la Aeroportul Suceava cu varianta de pistă elastică, ţinând cont de ultima variantă a studiului de fezabilitate avizat în anul 2011 şi în conformitate cu cerinţele avizelor AACR.

Proiectul de modernizare a Aeroportului Suceava, în valoare de 39,5 milioane de euro, cu finanţare de la UE, bugetul naţional şi judeţean, a fost deschis în noiembrie 2011, fiind primul aeroport din ţară care se modernizează prin POS-Transporturi.

În urma investiţiilor, care vor fi finalizate în luna martie 2014, pe aeroport vor putea opera avioane de tipul Boeing 767 seria 300, cu 290-350 de pasageri sau cargo care pot transporta 100 de tone de marfă. Avionul de referinţă actual pentru aeroportul sucevean este ATR 42. Din 4 iunie, pe aeroportul sucevean vor fi redirecţionate cursele de pe Aeroportul Iaşi deoarece pista aeroportului ieşean se modernizează.


Intră acum și în grupul de