Intră acum și în grupul de
Oferta turistică a judeţului Suceava trebuie să fie mult mai diversificată astfel încât să determine turiştii să cheltuie mai mulţi bani pe diverse servicii conexe şi nu doar să achite cazarea şi masa, a declarat vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, în cadrul unei întâlniri cu agenţi şi operatori în turism din judeţul Suceava. Şeful administraţiei judeţene a oferit drept exemplu cazul unui director important dintr-o mare firmă care a venit în vizită în Suceava unde a stat două zile, a vizitat mănăstiri, dar în afară de cazare şi masă a cheltuit doar opt lei, costul lumânărilor.
Nechifor i-a anunţat pe operatorii şi agenţii din turism din judeţul Suceava că va înfiinţa o structură consultativă prin care reprezentanţii din industria turismului din judeţ să contribuie la programul de dezvoltare turistică a zonei.
Preşedintele CJ Suceava a menţionat că doreşte ca în perioada următoare să fie făcute mai multe acţiuni „consistente” care să atragă turişti pe perioade mai lungi şi nu doar festivaluri care ţin câteva ore. El a precizat că în 4-5 august va fi organizat un festival aviatic ce va dura două zile şi le-a cerut operatorilor în turism să se implice în organizare, iar apoi, la mijlocul lunii august, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ridicarea mănăstirii armeneşti Hagigadar de lângă Suceava, vor veni numeroşi pelerini armeni din întreaga lume.
Nechifor le-a mai prezentat reprezentanţilor din industria de turism din judeţ două proiecte care să atragă turişti în zonă, unul privind înfiinţarea unui safari park pe terenul unei foste unităţi militare, iar un altul de înfiinţare a unui domeniu schiabil în masivul Călimani.
Potrivit preşedintelui CJ Suceava, safari park-ul urmează să fie înfiinţat pe o suprafaţă de 96 de hectare, mare parte împădurită, în comuna Păltinoasa, pe locul unei foste unităţi militare ce a fost transferat în 2007 CJ Suceava. În zona respectivă se află şi facilităţi ale unităţii militare, fiind construite 67 de pavilioane pe o suprafaţă de 11.545 de mp. „Ar fi un proiect unicat în zonă cu costuri destul de mici şi va putea atrage familii cu copii care să vadă animale din zonă în arealul lor natural, iar în pavilioane să fie făcute amenajări pentru primirea unor animale din alte zone”, a spus Nechifor. El a mai spus că un domeniul schiabil construit în parteneriat public-privat ar urma să fie făcut în masivul Călimani ţinând cont că altitudinea este de peste 2000 de metri, iar pârtiile de schi vor fi amenajate pe versantul cu expunere nordică, ceea ce va determina ca zăpada să fie naturală şi menţinută patru-cinci luni din an. Nechifor a explicat că în acest proiect autoritatea publică va asigura investiţii în căile de acces, urmând ca facilităţile turistice să fie făcute de investitori privaţi.
Preşedintele CJ Suceava a subliniat că în ultimii trei ani, în ciuda programelor de promovare pe care fosta conducere a instituţiei le-a finanţat, gradul de ocupare a fost destul de mic. Potrivit datelor statistice, gradul mediul de ocupare a fost de sub 20 la sută, cu un vârf de 35 la sută în iulie 2009.
Intră acum și în grupul de