Comerciantii din Piata Agroalimentara Centrala din Suceava nu au de gand se creasca preturile legumelor. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

În ciuda secetei care a pus stăpânire pe culturile agricultorilor, comercianţii din pieţele sucevene susţin că nu intenţionează ca din toamnă să crească preţurile la legumele de sezon.

Deşi preţurile afişate la vinete, ardei şi ceapă nu diferă cu mult faţă de cele de anul trecut, cumpărătorii susţin că pentru bugetul redus de care dispun, orice leu în plus se simte. „Deşi preţurile la legumele de toamnă mi se par cam pipărate, nu pot renunţa la obiceiul de a face măcar câteva borcănele de zacuscă pentru iarna lungă care se apropie. Cred că în România va veni o perioadă dificilă pentru oamenii de rând dacă preţul alimentelor continuă să crească”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Doina T., pensionară în vârstă de 64 de ani.

Cu toate acestea, comercianţii suceveni care îşi vând marfa în Piaţa Agroalimentară situată în centrul Sucevei nu se plâng, şi susţin că odată cu apropierea toamnei, legumele de sezon se vând foarte bine. „Încă de săptămâna trecută am început să vând foarte bine vinetele (2,5 lei/kg), ardeii graşi (2,5 lei/kg), ardeii capia (5 lei/kg) şi gogoşarii (5 lei/kg). Sunt gospodine care cumpără câte 5 kg din fiecare fel de legume. Mulţumim lui Dumnezeu, nu ne putem plânge”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, Ileana B., comerciant.

O tarabă mai încolo, Viorica S. din Salcea, împărtăşeşte ideile colegei sale de piaţă, cu precizarea că există şi zile mai slăbuţe, când lumea cumpără şi câte 2-3 vinete, doar pentru a face o salată, de poftă. „Nu ne plângem, maică, dar nici la preţ nu ne convine să lăsăm, pentru că noi facem naveta, iar zilnic se duc câte 10 lei numai pe drum. Eu sunt din Salcea şi cresc legumele natural, sănătos, în grădina casei mele. Nu vom ridica preţul începând cu data de 1 septembrie, întrucât riscăm să rămânem cu marfa nevândută”, a arătat bătrâna.

Atunci când vine vorba de negociat, există şi comercianţi dispuşi să facă acest compromis, în condiţiile în care cumpărătorul este dispus să ia o cantitate mai mare de produse. „Personal, mai las la preţ oamenilor care îmi cumpără peste 5 kg la produs. Nu am de gând să scumpesc marfa din toamnă pentru că sunt convinsă că până atunci o voi vinde. În plus, s-a scumpit pâinea, iar dacă ridicăm şi preţul la legume, noi vom fi cei care vom ieşi în pierdere”, a explicat Maria A., comerciant.

Aşadar, comercianţii din Piaţa centrală sunt mulţumiţi de cum decurg vânzările, iar pentru a-şi atrage şi a-şi păstra clienţii, nu au de gând să scumpească marfa de pe tarabe, începând de luna viitoare.


Intră acum și în grupul de