90 de pensionari suceveni au invatat sa navigheze pe internet, la Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera”


Intră acum și în grupul de

Cursurile gratuite de iniţiere în utilizarea calculatorului, oferite de Biblioteca Bucovinei „I.G.Sbiera” din Suceava, persoanelor vârstnice din municipiu se bucură de un număr nesperat de mare de solicitări, până în prezenţi fiind instruiţi deja în tainele internetului 90 de pensionari suceveni.

„La un moment dat, am ajuns în situaţia în care aveam 80 de persoane înscrise, în condiţiile în care ne aflam abia la instruirea celei de-a doua serii. Fiecare serie este compusă din 10 cursanţi, care se pregătesc pe parcursul a cinci zile, câte două ore pe zi”, a declarat pentru NewsBucovina.ro, directorul Bibliotecii Bucovina, Gabriel Cărăbuş.

Potrivit acestuia, de la mijlocul lunii mai şi până în prezent, biblioteca suceveană a oferit cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului unui număr de 90 de persoane. Instruirea va continua şi pentru celelalte 29 de persoane aflate pe lista de aşteptare.

„Întrucât solicitările sunt din ce în ce mai multe, am decis să mai asigurăm instruirea unei persoane din interiorul instituţiei noastre, care să poată să predea la aceste cursuri de informatică. Dorim să pregătim câte două serii odată”, a spus Cărăbuş.

Reamintim că biblioteca suceveană este dotată cu 11 laptop-uri, unul fiind utilizat de trainer, iar celelalte 10, de către cursanţi, pensionari cu vârsta cuprinsă între 50 şi 80 de ani.

Cursurile au fost gândite pentru a veni în sprijinul acelor categorii care au nevoia de a utiliza un calculator şi nu au unde să înveţe, fiind iniţiate în cadrul „Anului European al Îmbătrânirii Active şi al Solidarităţii între Generaţii”. „Am observat că pentru cursanţii noştri vârstnici, venirea la cursurile de utilizare a calculatorului reprezintă şi un mod de socializare. Faptul că ies din casă şi au unde să se întâlnească cu persoane de aceeaşi vârstă, înseamnă mult pentru ei. La curs învaţă cunoştinţele de bază pentru utilizarea computerului. Învaţă să utilizeze un cont de e-mail, messenger sau facebook, astfel încât apoi să ţină contactul între ei sau cu copiii lor aflaţi în străinătate”, a menţionat directorul instituţiei sucevene.

Cursurile de IT pentru vârstnici vor continua şi în următoarea perioadă la Biblioteca „I.G.Sbiera” din Suceava, înscrierile realizându-se fie la secretariatul instituţiei, fie telefonic, la numărul 0230 530 798.

Cărăbuş a dat garanţii că va mai gândi şi alte categorii de servicii care să poată răspunde interesului publicului sucevean. „O bibliotecă a mileniului III trebuie să se plieze după cerinţele utilizatorilor. Din păcate, acea bibliotecă doar a cărţii, nu mai poate rezista în condiţiile în care avem de concurat cu internetul, IT-ul, televiziunile, astfel încât suntem nevoiţi şi noi să ne adaptăm şi să apelăm la soluţii alternative”, a concluzionat managerul bibliotecii.


Intră acum și în grupul de