La Suceava au inceput „Zilele Culturii Polone” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Sala “Ştefan cel Mare” din incinta Palatului Administrativ din Suceava a găzduit joi dimineaţă, în prezenţa oficialităţilor române şi poloneze, dechiderea oficială a celei de-a XIV-a ediţii a manifestării „Zilele Culturii Polone”.

Cu acest prilej, Consiliul Judeţean Suceava şi Voievodatul Podkarpackie din Polonia au semnat un acord de colaborare.

“Nu trebuie subestimat rolul pe care îl are Uniunea Polonezilor din România în promovarea limbii, a culturii şi a tradiţiilor poloneze în România. Provocarea noastră comună va fi ca această colaborare să treacă dincolo de contactele oficiale, iar beneficiarii cei mai importanţi să fie tinerii, cei mai mobili, cei mai curioşi, cei mai dornici să lege prietenii”, a declarat Miroslaw Karapyta, mareşalul Voievodatului Podkarpackie.

La rândul său, Ghervazen Longher, deputatul polonezilor şi preşedinte al Uniunii Polonezilor din Romania, a afirmat: “Ne interesează foarte mult ca între Polonia şi România să aibă loc nişte schimburi comerciale şi de experienţă”.

Organizate de Uniunea Polonezilor din România cu sediul la Suceava, manifestările din cadrul „Zilele Culturii Polone” se vor desfăşura în perioada 6-8 septembrie 2012, sub deviza „Mai aproape unii de alții”, deviză ce ilustrează scopul pe care și l-au propus organizatorii încă de la prima ediție din 1999, și anume o mai bună cunoaștere și apropiere a două popoare care, de-a lungul timpului, au avut o istorie și destine comune.

În prima zi a manifestărilor, la Muzeul de Ştiinţele Naturii din Suceava au fost prezentate lucrările simpozionului „Legături istorice și culturale polono-române”, urmând ca vineri, 7 septembrie, începând cu ora 09.00, să aibă loc continuarea acestor lucrări, dar şi lansarea unor cărţi. Tot vineri, de la ora 20.30 va avea loc concertul formaţiei poloneze „Pieczarki”, care va fi susţinut la sala Dom’ Polski din Suceava.

Manifestările continuă şi sâmbătă, 8 septembrie, de la ora 11.00, când va fi oficiată Sfânta Liturghie, în Biserica Parohială din Soloneţu Nou, urmată de Sărbătoarea Roadelor, concerte şi picnic în aer liber.


Intră acum și în grupul de