Intră acum și în grupul de
Sute de persoane au participat vineri la concertul extraordinar susținut de îndrăgita interpretă de muzică populară Irina Loghin, cu care e debutat prima ediție a ”Zilelor Pătrăuțiului”, manifestare organizată de Consiliul Local și Primăria din localitate, cu sprijinul direct al deputatului PDL de Suceava, Ioan Bălan.
Pătrăuțenii au venit cu sutele să o asculte pe Irina Loghin alături de care au cântat și au dansat pe toată durata concertului. Cunoscuta interpretă de muzică populară a fost primită cu flori de deputatul Ioan Bălan care a fost secondat de primarul de Pătrăuți, democrat liberalul Vasile Breabăn și de colegul său de la Adâncata, Viorel Cucu. Vasile Breabăn a ținut să amintească faptul că vineri s-au împlinit 525 de ani de la sfințirea Bisericii din Pătrăuți, ctitorie a lui Ștefan cel Mare, și să-i mulțumească deputatului Ioa Bălan pentru sprijinul material acordat fără de care ”Zilele Pătrăuțiului” nu s-ar fi putut organiza.
”Astăzi la marea sărbătoare ortodoxă a înălțării Sfintei Cruci când s-au împlinit 525 de ani de la sfințirea ctitoriei marelui voievod Ștefan cel Mare ne plecăm fruntea în fața istoriei și credinței creștine atât la vechiul monument cât și la toate bisericile indiferent de confesiune. Aș dori să amintim că acest moment se circumscrie primei ediții a Zilelor Pătrăuțiului manifestare care încearcă pe cât posibil să pună comuna noastră în calendarul evenimentelor de acest gen din județ”, a declarat primarul de Pătrăuți. El a adus mulțumiri și liderului PDL, Gheorghe Flutur, care a ținut să fie prezent la deschiderea ”Zilelor Pătrăuțiului”.
Deputatul Ioan Bălan a ținut la rândul său să-i salute pe pătrăuțeni și să-i felicite pentru că sunt un exemplu de conviețuire între etnii. ”Mă bucur că sunt în fața dumneavoastră la un eveniment așa de important pentru comună. Mă bucur că primarul pe care l-am sprijinit și în campanie s-a gândit că Pătrăuțiul merită să fie sărbătorit în acest fel. Vă rog să faceți un exercițiu și să vă imaginați că acum 525 de ani Ștefan cel Mare a trecut pe aici și a făcut această biserică nu o biserică oarecare ci cea mai veche biserică ortodoxă din România aflată pe lista UNESCO. Aveți cu ce vă mândri. Eu spun mai mult, Pătrăuțiul este izvor de creștinism pentru pentru nordul Moldovei și vă felicit. Vă mai felicit pentru un lucru: mă uit și văd tot felul de oameni, văd comuniunea dintre voi și cred că Pătrăuțiul este un exemplu în țară pentru felul în care conviețuiesc etniile. Vă felicit pe voi pătrăuțenii dar îi felicit și pe locuitorii de etnie romă mai bine spus pe țigani. Vreau să-l salut și pe președintele Flutur care este lângă noi și vă urez distracție plăcută în aceste trei zile”, a spus Bălan.
Manifestările, care se întind pe durata a trei zile, cuprind mai multe programe artistice, susținute de Marius Zgâianu, Călin Brăteanu, Laura Haidău, ansamblul folcloric Vicoveanca și fanfara din Stamate dar și de formații de copii din comună. Tot în cadrul „Zilelor Comunei Pătrăuţi” se va inaugura şcoala cu clasele I-VIII din localitate, acolo unde cei prezenţi vor putea viziona o expoziţie de fotografie despre comuna Pătrăuţi şi se va conferi titlul de „Cetăţean de onoare” fostului director al CCH Nicolae Turtureanu, preotului Gabriel Herea şi lui Ioan Hlatic.
Intră acum și în grupul de