Muzeul Bucovinei, partener in proiectul „In dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare stiintifica”. Detalii aici


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei din Suceava este partener al proiectului „In dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare ştiinţifică”, dezvoltat de Asociaţia Art Conservation Support din Bucureşti şi destinat exclusiv Mănăstirii Humor, a informat într-un comunicat de presă, directorul instituţiei muzeale, Emil Ursu.

Potrivit acestuia, Asociaţia Art Conservation Support va organiza la Mănăstirea Humorului, un eveniment ce este menit să marcheze împlinirea a 40 de ani de la debutul restaurării ştiinţifice a picturii murale din România. Alegerea momentului nu este deloc întâmplătoare. Cu 40 de ani în urmă, la Mănăstirea Humor, se organiza primul şantier pilot din România pentru conservarea picturii murale.

Astfel, în 1972, la intervenţiile de conservare a picturii murale erau invitaţi să participe tineri specialişti sau “învăţăcei” din România, alături de specialişti remarcabili din Italia. Experienţa specialiştilor străini şi seriozitatea tinerilor de la noi din ţară au fost elemente cheie în stabilirea unei metodologii de lucru adaptate particularităţilor picturilor murale din România. Practic, ceea ce până la acel moment se considera o activitate secundară ce revenea pictorilor, a devenit o disciplină în sine.

„În acest sens, în intervalul 21-22 septembrie 2012 (vineri, sâmbătă), începând cu ora 09.00, în sala de conferinţe de la Pensiunea Passiflora, din localitatea Mănăstirea Humorului, str. Ştefan cel Mare Nr.197, va avea loc sesiunea de comunicări şi dezbateri de specialitate, în prezenţa personalităţilor din domeniu: restauratori, istorici de artă, chimişti, printre care şi participanţi la şantierul pilot de la Humor din 1972.

Evenimentul este însoţit de o expoziţie de fotografie documentară cu restaurarea picturii murale din Bucovina. În program sunt incluse vizite însoţite de explicaţii de specialitate despre procesul de conservare-restaurare desfăşurat la monumente precum: Humor, Dragomirna, Arbore, Suceviţa, Moldoviţa”, a declarat Ursu.

Acesta a subliniat faptul că evenimentul face parte din seria de acţiuni demarate de Asociaţia Art Conservation Support în luna septembrie a acestui an în cadrul proiectului ”În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare ştiinţifică”, finanţat în cadrul sesiunii II /2012 pentru proiecte culturale, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional.

„Proiectul ne propune să vedem care a fost şi este parcursul restaurării în România şi care este drumul de urmat, printr-o abordare complexă a domeniului conservării picturii murale adresându-se mai multor categorii de beneficiari printr-o serie de acţiuni: tur ghidat pentru turiştii care vizitează în luna septembrie trei dintre cele mai importante monumente din Bucovina: Suceviţa, Arbore şi Humor; o şcoala de vară pentru studenţi care va avea loc în perioada 17 – 23 septembrie şi o serie de prezentări în cadrul facultăţilor şi liceelor de profil din ţară”, a mai spus directoul Muzeului Bucovinei.


Intră acum și în grupul de