Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava se confrunta cu probleme financiare. Vezi aici cu ce bani sunt platiti profesorii! (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Problemele financiare cu care se confruntă Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava sunt deja de notorietate, bugetul de stat asigurând doar o parte din leafa profesorilor suceveni.

„Finanţarea acordată de la bugetul de stat a scăzut încă de la începutul anului universitar trecut cu 20%, asta însemnând aproape 4 milioane de lei faţă de anul precedent, urmată de o altă scădere prin contractul instituţional din acest an (2012), cu încă 20%, ceea ce duce practic la o cădere a fondurilor bugetare cu aproape o treime de la suma acordată acum doi ani, până la cea curentă, în condiţiile în care salariile au crescut. Noi nici nu am angajat, nici nu am pierdut personal, însă ne-am transformat dintr-o universitate de stat într-o universitate bazată pe un parteneriat public-privat”, a declarat rectorul USV, prof. univ. dr. Valentin Popa.

Acesta a explicat că pentru prima dată în istoria universităţilor de stat, bugetul de stat nu mai asigură salariile la minim ale angajaţilor unei universităţi de stat. Popa susţine că în momentul de faţă diferenţa la salarii este asigurată din veniturile proprii ale instituţiei, ceea ce a epuizat practic orice rezerve şi orice sume destinate dezvoltării.

„În momentul de faţă, fondul de salarii al universităţii sucevene calculat la nivelul anului 2012 atinge în jur de 24 milioane lei, doar 18, 3 milioane reprezentând suma alocată de la stat, restul banilor fiind acoperiţi din alte surse”, a subliniat Popa.

Totuşi, rectorul USV a dat garanţii că în principiu nu îşi face griji pentru anul 2012 în vederea acoperirii salariilor şi a utilităţilor în cadrul instituţiei de învăţământ superior de la Suceava.

El a mai precizat că, costul manifestării din seara zilei de luni, la care sunt aşteptate să concerteze trupele sucevene – Tesla System (ora 18.00), OKRA (ora 18.40), Icarus (19.10), Odyssey (20.00) şi artistul Smiley (21.00), este asigurat de sponsori.


Intră acum și în grupul de