Expozitie de acuarela si altorelief vernisata de artistul humorean Radu Bercea


Intră acum și în grupul de

Expoziţia de acuarelă şi altorelief „Confesiuni grafice”, ce cuprinde un număr de 87 de lucrări ce poartă semnătura artistului plastic Radu Bercea, a fost vernisată, sâmbătă, la Casa de Cultură din Gura Humorului, în prezenţa unui public numeros, manifestarea fiind inclusă în cea de XXXII a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie “Toamna la Voroneţ”.

Radu Bercea a spus că lucrările din expoziţie sunt realizate în trei tehnici şi au o tematică diversă.

“Am abordat tehnici şi tematici diverse. Nu-mi este greu să trec de la caricatură la compoziţie, pentru că şi anii îşi spun de acum cuvântul, dar, în acelaşi timp, lucrând zilnic, sigur că pentru mine este foarte uşor”, a spus Radu Bercea arătând că cele 87 de lucrări din expoziţie sunt rodul muncii sale în decursul a două luni de zile.

El a mai spus că, până în prezent, a vernisat peste 230 de expoziţii personale explicând că simte nevoia de a comunica semenilor prin intermediul picturii.

“Este o refulare a mea, simt nevoia de a spune ceva, de a le comunica ceva semenilor mei”, a spus Radu Bercea.

Artistul plastic humorean a arătat că, de-a lungul vieţii, a mai expus lucrări la Casa de Cultură din Gura Humorului, dar că este pentru prima dată când vernisează o expoziţie în noua sală amenajată în acest spaţiu.

“Noua sală de expoziţii este deosebit de primitoare, luminoasă şi generoasă, şi oferă un cadru deosebit de interesant”, a mai spus Radu Bercea.

Radu Bercea s-a născut în anul 1939 în localitatea Cuciurul Mare, a absolvit Şcoala de Arte Plastice şi Decorative “Octav Băncilă” din Iaşi, iar în timpul regimului comunist a fost condamnat politic pentru convingerile sale pro-occidentale, fiind amnistiat în primăvara anului 1964, după cinci ani de detenţie.

De-a lungul vieţii, Radu Bercea a obţinut numeroase premii şi distincţii pentru activitatea în domeniul artelor plastice, fiind şi cetăţean de onoare al satului ucrainean Otriţa, al oraşului brazilian Rio Negro şi al oraşului Gura Humorului.

Casa de Cultură din Gura Humorului a mai găzduit, sâmbătă dimineaţa, şi lansarea volumelor “Cartea premiilor Oscar” şi “Clipa şi durata” semnate de Ştefan Oprea, la cele două evenimente participând şi primarului oraşului, Marius Ursaciuc.


Intră acum și în grupul de