Jurgen Reichert, la Suceava: „Ne preocupam prea mult de criza si uitam sa vorbim de gandurile comune ce ne-au dus la Europa unita” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Preşedintele regiunii germane Schwaben, Jürgen Reichert (CSU), a participat marţi la o dezbatere organizată la Palatul Administrativ din Suceava, la împlinirea a 15 ani de la încheierea protocolului de colaborare între judeţul Suceava şi regiunea germană Schwaben din Bavaria. În cadrul discuţiilor purtate cu autorităţile judeţene sucevene, el a pus accentul pe colaborarea în domeniul culturii care este cea care poate oferi o bază de convieţuire comună.

Reichert a amintit că în ultimii 15 ani a venit în mod regulat în Suceava, unde a cunoscut instituţiile din judeţ şi a urmărit îndeaproape evoluţile acestora, a participat la proiecte sociale în calitate de preşedinte al unei fundaţii sau la proiecte în domeniul psihiatriei, dar a susţinut şi celelalte proiecte derulate între Suceava şi Schwben, atât cele în domeniul educaţiei cât şi cele economice. „Un aspect deosebit e că în cadrul acestei cooperări s-au dezvoltat prietenii care durează şi în ziua azi. E dovada că activitatea va fi rodnică”, a spus Jürgen Reichert.

El a subliniat că un domeniu important ce trebuie să fie pus la nivelul corespunzător este cultura care este baza convieţuirii şi a precizat că oamenii din Bucovina care s-au stabilit în Schwaben au adus o cultură deosebită. „Avem o generaţie tânără care se interesează de istoria familiilor lor. Poate avem şi şansa să regândim Europa prin cultură”, a spus preşedintele regiunii Schwaben.

El consideră că la rezolvarea problemelor cauzate de criză pot contribui cultura şi istoria comună. „Vorbim foarte mult de criză, de criză monetară, de criză economică.Toate au de a face cu economia ce duc la situaţii dificile ce mai mult despart. Ar trebui să abordăm temele care ne-au unit înainte, să fim împreună în Europa. Ne preocupăm prea mult de criză şi uităm să ne preocupăm mai mult de temele care au reuşit să ne unească în Europa. Uităm să vorbim de gândurile comune ce ne-au dus la Europa unită”, a spus Jürgen Reichert .

El a subliniat importanţa parteneriatelor între regiuni, mai ales în situaţii de criză, iar parteneriatul Suceava-Schwaben la care se adaugă şi colaborarea cu regiunea franceză Mayenne, este un astfel de parteneriat de succes. „E o realitate comună, o realitate europeană. Trebuie să ne dezvoltăm cu aceeaşi intensitate, să facem proiecte comune, să fie un parteneriat viu în toate domeniile”, a mai spus preşedintele regiunii Schwaben care a subliniat că partea germană are toată disponibilitate de a continua acest parteneriat cu Suceava.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat în cadrul aceleiaşi întâlniri că parteneriatul cu regiunea Schwaben este cel mai important al judeţului Suceava şi s-a desfăşurat în ultimii 15 ani în domenii importante, de la ocrotirea persoanelor aflate în dificultate, la sprijinirea copiilor cu diabet, sau cooperarea între elevi şi cadre didactice din cele două regiuni, dar şi cooperări economice.

El a spus că una din importantele acţiuni comune a fost în 2001, când peste patru sute de etnici germani care au fost deportaţi din Bucovina în Germania şi sunt stabiliţi în Schwaben au revenit în judeţul Suceava după 60 de ani. „Elementul cel mai important pe care şi noi, dar şi cei din Schwaben îl avem este dorinţa sinceră de a mişca lucrurile. Vrem să ducem mai departe acest parteneriat”, a spus preşedintele CJ Suceava.

Parteneriatul dintre Suceava şi Schwaben a fost încheiat în 2 mai 1997 la Augsburg, fiind semnat de preşedinţii de la acea dată din cele două regiuni, Gavril Mîrza şi Georg Simnacher.


Intră acum și în grupul de