Otto Hallabrin, despre parteneriatul Suceava-Schwaben: „Nu cunosc nici o regiune care a creat, printr-un parteneriat, o marca. Bucovina este acum o marca” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Directorul Institutului „Bukowina” din Augsburg, Otto Hallabrin, a primit, marţi, diploma de cetăţean de onoare al judeţului Suceava, şi a declarat în cadrul unei dezbateri la împlinirea a 15 ani de la semnarea parteneriatului Suceava-Schwaben, că acesta este un parteneriat unic în Europa. „Nu cunosc nici o regiune care a creat, printr-un parteneriat, o marcă. Bucovina este acum o marcă. În Augsburg este şi o staţie de tramvai Bucovina, iar oamenii aud numele Bucovina când se anunţă staţia”, a spus Hallabrin.

El a subliniat că a crea o marcă este costisitor, costă milioane de euro, dar că prin acest parteneriat s-a creat o marcă cu foarte multă muncă şi nu foarte mulţi bani. „Este un parteneriat viu. În spatele proiectelor stau oamenii”, a spus directorul Institutului „Bukowina”.

El a arătat că prin acest parteneriat sute de oameni din Schwaben au venit în judeţul Suceava în fiecare an, dar că au venit şi cei din regiunea parteneră Mayenne. „Nu cred că un elev din Mayenne sau din Schwaben venea singur, fără părinţi, în Suceava. Noi am facilitat aceste vizite şi ei au venit la Suceava şi când s-au întors acasă au vorbit despre ce este în Suceava. Ei sunt transportatorii de informaţie pozitivă”, a spus Hallabrin.

Totodată, el a arătat că în aceşti ani de cooperare între Suceava şi Schwaben, în urma întâlnirilor, cei care au colaborat iniţial instituţional au devenit prieteni şi se vizitează şi vorbesc unii cu alţii. „Acesta este marele câştig”, a mai spus Hallabrin.

În cadrul aceleiaşi întâlniri, preşedintele regiunii Schwaben, Jürgen Reichert, i-a oferit fostului preşedinte al CJ Suceava, Gavril Mîrza, iniţiatorul parteneriatului, medalia Consiliului Regional Schwaben. El a spus că membrii Consiliului Regional Schwaben au votat, cu unanimitate, acordarea acestei distincţii lui Mîrza.

La rândul său, Gavril Mîrza, a spus că istoria celor 15 ani de relaţii între Suceava şi Schwaben a fost încărcată de evenimente şi a amintit de momentele în care se întâlnea cu preşedintele regiunii Schwaben de la acea vreme, Georg Simnacher, anterior semnării parteneriatului şi de modul în care s-a ajuns la acest acord. „Ce am parafat în 1997 a fost un lucru foarte bun. Suceava are multe parteneriate, dar cea mai bună functionare şi cel mai consistent parteneriat este cu Schwaben”, a spus Mîrza care a subliniat că actualul preşedinte al regiunii bavareze a oferit adevarate lecţii privind modul de gestionare a problemelor din domeniul protecţiei sociale şi că s-a implicat, inclusiv material, şi a făcut mult bine sucevenilor.


Intră acum și în grupul de