3,3 milioane de lei despagubiri pentru 27 de familii ale caror bunuri au ramas in Basarabia, nordul Bucovinei sau Tinutul Hertei


Intră acum și în grupul de

Autorităţile sucevene mai au de soluţionat 27 de cereri privind acordarea de despăgubiri sau compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa şi o cerere privind acordarea de compensaţii pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar în urma aplicării Tratatului dintre România şi Bulgaria.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Suceava, pentru dosarul depus în baza Legii 9/1998 pentru despăgubirile pentru bunurile din Bulgaria, cuantumul se ridică la 116.435 lei, iar pentru celelalte 27 dosare depuse cu rapoartele de expertiză, cuantumul total al despăgubirilor propuse este de 3.395.275 lei.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a declarat că cele 28 de dosare vor fi soluţionate în cel mai scurt timp şi în acest mod se va finaliza, în judeţ, punerea în aplicare a celor două legi privind acordarea de compensaţii şi despăgubiri pentru bunurile rămase în Basarabia, nordul Bucovinei şi Ţinutul Herţa şi Bulgaria.

În judeţul Suceava au fost înregistrate 2.044 de cereri depuse în baza Legii 290/2003, din care 479 de cereri au fost transmise pentru soluţionare către prefecturile Bucureşti, Timişoara, Botoşani şi Iaşi, 13 cereri au fost retrase la solicitarea petenţilor, iar restul dosarelor au fost soluţionate de Comisia judeţeană.

În cazul a 259 de dosare au fost emise hotărâri ale Comisiei Judeţene prin care a fost stabilită valoarea despăgubirilor, iar 1.250 de cereri au fost respinse.

Legea 290/2003 prevede acordarea de despăgubiri sau compensaţii persoanelor ale căror bunuri au fost sechestrate, reţinute sau rămase în Basarabia, Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa, ca urmare a stării de război şi a aplicării Tratatului de Pace între România şi Puterile Aliate şi Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947.


Intră acum și în grupul de