Ortodocsii sarbatoresc, joi, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil


Intră acum și în grupul de

Biserica Ortodoxa praznuieste in ziua de 8 noiembrie, Soborul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

Vechimea sarbatorii inchinate Sfintilor Mihail si Gavriil dateaza din secolul V. La origine a fost o simpla aniversare a sfintirii unei biserici a Sfantului Arhanghel Mihail, ridicata la termele lui Arcadius din Constantinopol. Cu timpul, aceasta sarbatoare a ajuns sa se adreseze si Sfantului Gavriil, ca mai tarziu sa devina o sarbatoare inchinata tuturor Sfintilor Ingeri.

Sfintii Arhangheli sunt in numar de sapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil si Varahiil.

Mihail se talcuieste “puterea lui Dumnezeu” si este voievodul ostilor ceresti, primul din ceata Sfintilor Arhangheli. El poarta sabie de foc si are rolul de a pazi legea lui Dumnezeu si de a birui puterea vrajmasilor.

Gavriil, ce se talcuieste “barbat-Dumnezeu”, este arhanghelul bunelor vestiri. El nu mai poarta sabie de foc, ci crin de neintinata bucurie.

A fost ales si trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii Domnului.

Peste 1.321.000 de români, dintre care 586.395 femei şi 735.450 bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, majoritatea femeilor, respectiv 353.599, poartă numele de Mihaela, iar alte 222.499 – Gabriela.

Dintre bărbaţi, 362.891 poartă numele de Mihai, iar 244.595 – Gabriel.

Sursa – CrestinOrtodox.ro


Intră acum și în grupul de