O comisie a DGASPC Suceava analizeaza activitatea personalului Centrului de Plasament „Mihail si Gavril” din Solca. Vezi aici de ce


Intră acum și în grupul de

O comisie a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava analizează activitatea personalului Centrului de Plasament “Mihail şi Gavril” din Solca, după ce în presă au apărut mai multe informaţii potrivit cărora patru fete instituţionalizate în centrul respectiv ar fi fost traficate de o reţea de proxeneţi. Potrivit directorului DGASPC Suceava, Magdalena Isăilă, nici unul dintre angajaţii centrului nu a fost cercetat în acest caz, iar DGASPC Suceava nu a fost înştiinţat de anchetatori cu privire la traficarea celor patru fete.

Procurorul-şef al Serviciului Teritorial Suceava al DIICOT, Marius Cazac, a declarat că în acest caz nu este cercetat niciun angajat al centrului respectiv. “Evaluăm victimele şi ulterior vom aprofunda cercetările pe acest aspect”, a spus Cazac.

Presa locală din Suceava a relatat că patru dintre fetele care au fost traficate de un grup de proxeneţi destructurat săptămâna trecută erau instituţionalizate la Centrul de Plasament din Solca şi că acestea plecau din centru cu unii dintre proxeneţi, care pretindeau că sunt rude apropiate ale fetelor.

Într-un comunicat al CJ Suceava se arată că de fiecare dată când fetele au părăsit fără învoire Centrul de Plasament “Mihail şi Gavril” Solca s-a anunţat, fie telefonic fie prin adrese oficiale, Poliţia, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, precum şi familiile acestora.

„Din momentul în care fetele au fost identificate şi predate unităţii, au beneficiat de şedinţe de consiliere din partea specialiştilor. Întrebate atât în cadrul şedinţelor de consiliere cât şi de Poliţia de pe raza oraşului Solca dacă au fost sechestrate, maltratate în perioada absenţei nemotivate din cadrul centrului de plasament, minorele au răspuns că nu au avut legături cu persoane dubioase, nu au fost ameninţate sau constrânse. Motivul pentru care părăseau sediul unităţii era faptul că nu le plăcea regimul de internat şi îşi doreau să ajungă în familia naturală, aşa cum reiese din declaraţiile oferite la acea dată”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că una din fete, în vârstă de 13 ani, din localitatea Vama a fost instituţionalizată în Centrul de Plasament “Mihail şi Gavril” Solca în perioada 28.08.2010 – 20.01.2012, iar pe perioada şederii în centru a părăsit unitatea fără învoire motiv pentru care a fost anunţată Poliţia oraşului Solca şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava. De asemenea, pe perioada vacanţelor de iarnă şi vară, minora era învoită de către mama acesteia şi că în prezent se află în familia mamei din localitatea Vama, judeţul Suceava.

O altă fată, în vârstă de 16 ani, din Valea Moldovei a fost instituţionalizată în Centrul de Plasament “Mihail şi Gavril” Solca în perioada 27.12.2001 – 02.07.2012 când a fost transferată la Centrul de Plasament “Alma Mater” din Siret, iar în prezent este elevă la Centrul Şcolar de educaţie şi Incluziune Suceava.
În vara anului 2012 fata a plecat la bunica sa maternă pentru o perioadă de două săptămâni de unde ulterior a fugit. La scurt timp a fost identificată şi dusă, de către o mătuşă, la Centrul de Plasament “Alma Mater”, Siret.

O a treia fată, în vârstă de 15 ani, din Burla, a fost internată în Centrul de Plasament “Mihail şi Gavril” Solca în perioada 05.12.2011 – 25.07.2012, iar în prezent se află în familia naturală.

O a patra fată, din municipiul Suceava a fost internată în Centrul de Plasament “Mihail şi Gavril” Solca în perioada 07.02.2011 – 23.02.2012. În această perioadă ea a fugit în nenumărate rânduri din unitate, motiv pentru care a fost transferată la Centrul de Plasament “Elena Doamna” din Piatra Neamţ de unde a fugit, iar din 26 septembrie, ca urmare a comportamentului neadecvat, a fost transferată la Centrul de Plasament Fundu Moldovei. Două zile mai târziu aceasta a fugit si din acest centru, iar în prezent este dată în urmărire generală.

O grupare specializată în trafic de minori şi proxenetism a fost destructurată, joi, de DIICOT Suceava, 12 persoane fiind suspectate că au racolat minore din judeţul Suceava pe care le-au obligat să se prostitueze.


Intră acum și în grupul de