Regizorul Cristian Mungiu, la USV: „Este inadmisibil ca un oras de marimea Sucevei sa nu aiba cinematograf” (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

Celebrul regizor român Cristian Mungiu a fost prezent marţi seară, la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, unde a fost proiectat lungmetrajul „După dealuri”. Nemulţumit de sonorizare, la finalul proiecţiei, unul dintre spectatori l-a întrebat pe regizor dacă calitatea sunetului corespunde cu cea întâlnită la nivel european.

Mungiu a explicat că filmul „După dealuri”, proiectat fie la Cannes, fie la cinematograful din Iulius Mall Iaşi, este impecabil din punct de vedere al sonorizării, întrucât mixajul a fost făcut la Paris.

”Calitatea sunetului este aceea întâlnită la orice film francez, la care s-a lucrat timp de două luni şi jumătate. Faptul că într-o proiecţie de tipul acesta sunetul nu se aude bine, ţine de această improvizaţie de a prezenta filmul acolo unde se poate şi cum se poate. Într-un oraş ca Suceava nu există o sală care să fie dotată corespunzător, astfel încât să se poată citi formatul de pe care prezentăm noi filmul. Şi atunci ajungem în condiţiile acestea de semi-cămin cultural în care noi prezentăm cum se poate, că altfel nu se poate deloc. Îmi cer scuze pentru calitatea proiecţiei, dar cinematograful implică tehnică. Este inadmisibil ca un oraş de mărimea Sucevei să nu aibă cinematograf”, a afirmat Cristian Mungiu.

Pelicula „După dealuri” va fi proiectată şi miercuri de la orele 16.00 şi 19.00, în sala Auditorium „Joseph Schmidt”.

Dincolo de aceste probleme tehnice sesizate la Suceava, filmul reprezintă un portret al societăţii de astăzi şi ţine de o anumită estetică de cinema, un film care nu îţi dă răspunsuri, dar te îndeamnă să îţi pui singur un şir de întrebări.

“După dealuri” a câştigat recent trofeul celei de-a 27-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata, Argentina, cel mai important eveniment de gen din America de Sud. Premiul “Astor de Oro” i-a fost oferit filmului de către juriul competiţiei internaţionale. Totodată, din 21 noiembrie, filmul românesc rulează în cinematografele din Franța, Olanda, Belgia și Luxemburg, patru dintre cele aproximativ 40 de ţări în care filmul are distribuitor.

Cronicile care însoţesc lansarea sunt entuziaste, publicaţii precum „Le Figaro” sau „La Croix” recomandând filmul drept unul dintre cele mai bune intrate în sălile de cinema la final de an.

În ceea ce priveşte mesajul filmului, Mungiu a explicat că acesta poate fi interpretat de fiecare în parte. E un film care te face să îţi pui o serie de întrebări despre rolul religiei în societatea în care trăim, despre cât de indiferenţi suntem unii faţă de ceilalţi, despre ce se cere şi ce se face în numele dragostei, despre necesitatea de a lua decizii personale, despre liberul albitru, despre şanse şi alegeri în viaţă, despre necesitatea de a fi tolerant şi de a nu-l judeca pe celălalt.

„Pentru mine filmul are foarte multe nivele de interpretare, tocmai pentru faptul că eu nu încerc să îl interpretez într-un singur fel. Fiecare poate interpreta după bagajul personal de cunoştinţe şi valori morale, etice etc”, a spus Cristian Mungiu.

Regizorul a fost însoţit la Suceava de o parte dintre actorii care joacă în pelicula „După dealuri”.


Intră acum și în grupul de