Observatorul Astronomic din Suceava implineste 30 de ani de activitate


Intră acum și în grupul de

Observatorul Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava aniversează vineri, 14 decembrie 2012, începând cu ora 10.00, 30 de ani de activitate, informează într-un comunicat de presă, purtătorul de cuvânt al instituţiei sucevene, Aurora Adina Colomeischi.

Potrivit sursei citate, Observatorul Astronomic şi-a deschis porţile pentru publicul larg în data de 4 ianuarie 1982 ca parte componentă a Muzeului Judeţean Suceava. Anual, Observatorul Astronomic este văzut de un număr de aproximativ 20.000 de vizitatori. De-a lungul anilor, Observatorul Astronomic Suceava a fost vizitat de o serie de personalităţi din domeniul astronomiei şi cosmologiei din ţară şi străinătate, precum cosmonautul Dumitru Prunariu şi astronautul Charles Duke, dar şi de diverse delegaţii oficiale. În anul 1984 Observatorul din Suceava a găzduit a VIII – a conferinţă pe probleme de fizică şi evoluţia stelelor a academiilor unor foste ţări socialiste, prezidată de Ala Masevici, preşedinta Comitetului ONU în lupta pentru pace.

Începând cu anul 2008, Observatorul Astronomic a trecut în administraţia Universităţii „Ştefan cel Mare”, care păstrează rolul iniţial de educaţie astronomică la toate nivelurile, adăugând şi componenta de cercetare ştiinţifică.

„În cadrul manifestării din ziua de 14 decembrie ne vom bucura de prezenţa unor invitaţi de seamă din ţară, printre care domnul Alexandru Mironov, care va conferenţia despre << Anul Marte >> , domnul Marc Ulieriu şi domnnul Cătălin Beldea de la revista Ştiinţă şi Tehnică care vor conferenţia pe tema << În goană după eclipsă >> , prezentând experienţele trăite la eclipsa de Soare din 13 noiembrie 2012, observată în Australia.

În cadrul aniversării va fi expusă publicului o colecţie de ziare şi publicaţii în care este oglindită activitatea de educaţie astronomică la Suceava pe parcursul celor trei decenii.

La eveniment sunt invitaţi să participe foştii angajaţi ai Observatorului, colaboratorii de ieri şi de azi, precum şi toţi cei pasionaţi de astronomie”, se arată în comunicatul de presă.


Intră acum și în grupul de