Presedintele CJ Suceava asigura ca primarii din judet nu intentioneaza sa mareasca taxele si impozitele locale


Intră acum și în grupul de

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Cătălin Nechifor, a declarat, vineri, că în Consiliul local Suceava consilierii USL nu vor accepta o majorare a taxelor şi impozitelor întrucât sunt deja destul de ridicate şi a subliniat că şi primarul Ion Lungu a anunţat că în proiectul de buget nu prevede o majorare a acestor taxe. Preşedintele CJ Suceava a spus, în cadrul unei conferinţe de presă, că a discutat cu mai mulţi primari din judeţ şi că nici unul dintre ei nu şi-a exprimat intenţia de a propune majorarea taxelor şi impozitelor locale.

catalin nechiforTotodată, Nechifor a mai precizat că nici în cazul celor opt localităţi care au fost ridicate la rang de oraş în urmă cu zece ani nu se impune creşterea taxelor şi impozitelor locale deoarece acestea sunt mari. El nu a însă exclus ca unele comune sucevene să decidă majorări de taxe şi impozite întrucât consilierii locali pot lua astfel de decizii. „Există autonomie locală, dar nu cred că vor exista majorităţi în consiliile locale care să voteze pentru o creştere a taxelor şi impozitelor locale”, a spus Nechifor.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat din luna noiembrie că nu intenţionează să propună majorarea taxelor şi impozitelor locale. Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc. „Azi în şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre promovată de Guvernul Ungureanu, în conformitate cu legea, o Hotărâre de Guvern care dă voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finanţele publice locale, dă voie autorităţilor locale – Consiliu Local, CGMB – să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă”, a spus Ponta.

El a precizat că din textul HG nu se înţelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica încă. „Înţeleg din redactarea Hotărârii că acest lucru nu e  foarte clar, motiv pentru care nu o public până nu se lămureşte foarte clar că Guvernul nu obligă în niciun fel, ci doar dă dreptul, conform legii autorităţilor locale, dacă doresc şi numai acolo unde consideră necesar şi util, să actualizeze taxele locale cu inflaţia”, a spus Ponta. El a subliniat că taxele locale nu se măresc.


Intră acum și în grupul de