Obiceiurile de iarna din Bucovina prezentate la Praga. Afla aici unde pot cehii sa vada ”Craciunul la vecini”!


Intră acum și în grupul de

Institutul Cultural Român din Praga propune o serie de expoziţii deschise în luna decembrie. Printre acestea, la Muzeul “Podblanicka”, din castelul “Vlašim”, este deschisă expoziţia „Crăciunul la vecini”, se arată pe site-ul icr.ro.

Târgul meşterilor populariPotrivit sursei citate, în expoziţie sunt etalate fotografii, obiecte şi un scurt film despre obiceiurile de iarnă din Bucovina: mască de capră, mască de ţigan, un album cu fotografii, o icoană cu Naşterea lui Iisus Hristos, fotografii şi filmări din timpul sărbătorilor de iarnă din Bucovina.

Intrarea se face pe bază de bilet, expozitia fiind deschisa pana in data de 3 ianuarie 2013.

Proiectul este realizat în colaborare cu: Muzeul Podblanicka – castelul Vlašim, Muzeul Culturii Rome din Brno, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina – Gura Humorului şi cu sprijinul Janei Šustová.

Bucovina, poate mai mult decât alte regiuni europene, păstrează şi astăzi obiceiurile acestei societăţi tradiţionale ce trăia în deplină armonie cu Natura, Universul şi Dumnezeirea. Între acestea, un loc aparte îl ocupă obiceiurile de iarnă ce se desfăşoară şi acum ca un spectaculos scenariu de înnoire a timpului calendaristic. Pe parcursul celor douăsprezece zile dintre Crăciun şi Bobotează, intersectate median de Anul Nou, în satele Bucovinei domneşte o atmosferă de basm.

Oamenii îşi abandonează grijile, se îmbracă în straie de sărbătoare şi se consideră părţi ale unui mister în care convenţiile comportamentale sunt evaluate după alte criterii, iar gândurile umane sunt filtrate prin ochii divinităţii, devenită mai familiară şi mai tolerantă. Oamenii îşi abandonează grijile, se îmbracă în straie de sărbătoare şi se consideră părţi ale unui mister în care convenţiile comportamentale sunt evaluate după alte criterii iar gândurile umane sunt filtrate prin ochii divinităţii, devenită mai familiară şi mai tolerantă”, se arată pe site-ul Institutului Cultural Român.

 


Intră acum și în grupul de