Capitalul social al Termica Suceava va fi majorat si Primaria va lua un credit pentru plata datoriilor (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

ion lungu

Municipalitatea suceveană urmează să depună toată documentaţia în vederea obţinerii unui credit de 13 milioane de lei din Trezorerie, conform prevederilor OUG prin care autorităţile sunt obligate să reducă arieratele cu 85 la sută în termen de două luni, a declarat miercuri, primarul Ion Lungu. El a explicat, în cadrul unei conferinţe de presă că Primăria Suceava are datorii de 16 milioane de lei faţă de Termica SA, din care 13 milioane de lei sunt arierate. „Trebuie să ne mişcăm cât mai repede să obţinem creditul”, a spus primarul. El a arătat că acest credit va avea o dobândă de 5,25 la sută şi va fi rambursat în cinci ani, în rate egale.

Totodată, ca urmare a unei decizii a AGA din Termica SA, capitalul social al firmei va fi majorat cu 10 milioane de lei, a mai spus Lungu. El a explicat că din suma de 30 de milioane de lei, prevăzută în bugetul municipiului pentru anul 2013 pentru termoficare, 20 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru subvenţionarea energiei termice, iar 10 milioane de lei pentru majorarea capitalului social.

 Autorităţile locale care înregistrează arierate la 31 ianuarie 2013 vor fi obligate să reducă volumul datoriilor cu cel puţin 85% în termen de două luni, până la 31 martie, în caz contrar Trezoreria urmând să limiteze plăţile care pot fi efectuate din contul acestora.  Administraţia locală va avea însă posibilitatea să se împrumute din Trezorerie cu suma necesară achitării arieratelor, dar cu obligaţia de a începe rambursarea, în tranşe lunare egale, în luna imediat următoare după contractarea împrumutului.

Unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale pot contracta împrumuturile numai cu avizul Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale. Limita de îndatorare pentru aceste împrumuturi este de maxim 70%.

Societatea de termoficare Termica SA aparţinând Consiliului Local ar putea intra în conservare în acest an odată cu funcţionarea noii centrale termice a oraşului construită de firma Adrem Invest, iar o parte dintre angajaţi vor fi disponibizaţi.

 Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, recent, că administraţia locală analizează procedura de transfer a activităţii de producere a energiei termice de la  Termica SA la noua centrală de cogenerare construită de firma Adrem Invest şi care va asigura, începând cu iarna 2013-2014, încălzirea în regim centralizat. El arăta că preţul gigacaloriei va rămâne la fel pentru populaţie, de aproximativ 200 de lei, dar că municipalitatea nu va fi nevoită să mai asigure subvenţionarea producerii acesteia.

Primarul mai spunea că programul de restructurare propus de AGA din Termica SA prevede disponibilizarea a 330 de angajaţi din cei 569 de salariaţi existenţi, persoanele disponibilizate urmând să beneficieze de salarii compensatorii, conform contractului colectiv de muncă. El preciza că firma Adrem Invest va prelua şi concesiunea pentru distribuţia agentului termic şi că, în aceste condiţii, o parte din salariaţii Termica care lucrează în acest sector vor fi preluaţi de această firmă.


Intră acum și în grupul de