Sucevenii nu vor primi Lumina Sfanta a Invierii de la Ierusalim


Intră acum și în grupul de

flutur cu lumina sfanta

Anul acesta, locuitorii judeţului Suceava nu vor primi Lumina Harică de la Ierusalim, evenimentul aducerii Sfintei Lumini  nefiind inclus în programul manifestărilor reunite sub numele de „Paştele în Bucovina”.

Potrivit programului publicat recent de Consiliul Judeţean Suceava, manifestările din cadrul progamului „Paştele în Bucovina” au început în 16 martie cu Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, iar în 23-24 martie, la Fundu Moldovei se va desfăşura a 23-a ediţie a Festivalului naţional de muzică corală religioasă „Buna Vestire”, în timp ce sâmbătă, la Vicovu de Sus se va desfăşura concertul pascal „Postul Mare în cântări şi versuri”.

Până la Paşte, în fiecare zi de joi, la Fălticeni se susţin conferinţe religioase sub genericul „Postul Mare-Urcuş spre Înviere”.

Din 25 martie, la Vatra Dornei se deschide Târgul pascal de ouă încondeiate şi meşteşuguri tradiţionale.

Expoziţii de ouă încondeiate şi concursuri de încondeiat ouă sau concerte pascale se vor organiza în mai multe localităţi din judeţ.

În Duminica Floriilor, la Suceava se va deschide Târgul „Produs în Bucovina” cu produse gastronomice din toate zonele judeţului, iar pe esplanada din centrul oraşului va fi susţinut un concert de Florii, iar la Biserica Romano-Catolică Sf. Ioan Nepomuk, Grigore Leşe va susţine un concert pascal.

Tot în Duminica Floriilor, la Moldoviţa se organizează Festivalul Ouălor Încondeiate, iar la Fălticeni o expoziţie de artă religioasă.

În Săptămâna Patimilor se derulează programul „Drumul Ouălor Încondeiate”, pe patru rute care cuprind zonele etnografice ale judeţului, iar în fiecare localitate vor putea fi vizitate ateliere de încondeiat ouă şi expoziţii cu vânzare.

În sâmbăta dinaintea Paştelui, în structurile turistice din judeţ se vor prezenta tradiţii în Ajun de Paşti, iar de la ora 23 se desfăşoară slujba de Înviere în toate bisericile şi mănăstirile din judeţ, iar în Salina Cacica se oficiază „Învierea din adâncuri” la capela amenajată în salină.

În prima zi de Paşte, pe lângă participarea la obiceiul sfinţirii de pască şi apoi la slujbele de miruit, în municipiul Suceava vor fi organizate concursuri de ciocnit ouă roşii, dar şi concursuri de coşuri pascale.

În acest an, programul „Paştele în Bucovina” nu include şi aducerea Luminii Harice de la Ierusalim.

În ultimii patru ani, când preşedinte al CJ Suceava a fost Gheorghe Flutur, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim şi era apoi împărţită credincioşilor la slujba de Înviere.


Intră acum și în grupul de