Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis reluarea procesului privind revendicarea padurilor Bisericii din Bucovina


Intră acum și în grupul de

Procesul prin care Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei revendică peste 166.000 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, aflat pe rolul Curţii de Apel Cluj, va fi reluat. Asta a decis vineri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Acest proces a fost suspendat la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor nu a achitat partea sa de 1,2 milioane de lei din avansul pentru efectuarea unei expertize solicitată de instanţă, probă însă care era solicitată de RNP.

Decizia de suspendare a procesului a fost atacată de Arhiepiscopie la ICCJ care a decis, vineri, reluarea procesului la Curtea de Apel Cluj, a declarat avocatul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Vasile Tudor. El a arătat că expertiza respectivă nu a fost solicitată de instanţă din oficiu, ci a fost o solicitare a RNP, motiv pentru care trebuie să achite întreaga sumă.

Tribunalul Suceava a admis, la mijlocul lunii martie 2007, o cerere a Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina (FBOB) privind retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBOB o suprafaţă de 166.613 de hectare. Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis strămutarea cauzei la Curtea de Apel Timişoara.

În acest proces, Curtea de Apel Timişoara a stabilit, în decembrie 2009, menţinerea deciziei Tribunalului Suceava din martie 2007 prin care Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina i s-a recunoscut dreptul de proprietate pe o suprafaţă de 166.613 hectare de pădure.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul formulat de Regia Naţională a Pădurilor a casat decizia Curţii de Apel Timişoara şi a retrimis cazul spre rejudecare la Cluj Napoca unde se află pe rolul Curţii de Apel.


Intră acum și în grupul de