Primarul Lungu nu este de acord cu majorarea gigacaloriei ceruta de Termica (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

lungu 4

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat miercuri, că Termica SA Suceava a cerut Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) majorarea preţului de producţie a gigacaloriei de la 386,88 lei la 511,02 lei pentru abonaţii casnici şi de la 463 de lei la 587,74 de lei pentru abonaţii non-casnici, invocând liberalizarea preţului la gazele naturale. „Este o explozie a preţului gigacaloriei cu care nu sunt de acord. Voi informa Consiliul local în legătură cu această cerere”, a spus primarul.

Edilul-şef a explicat că Primăria nu poate suporta o asemenea creştere a preţului de producţie a gigacaloriei, menţionând că la instituţiile publice va trebui să achite preţul de 587 de lei pentru gigacalorie, iar pentru abonaţii casnici, va trebui să asigure o subvenţie de 326 de lei la fiecare gigacalorie, populaţia plătind doar 185 de lei. El a arătat că Termica SA produce în prezent apă caldă menajeră în cazanele de abur fierbinte (CAF) care funcţionează pe gaz natural după ce, de la sfârşitul iernii, centrala electro-termică a societăţii a fost închisă. Lungu a precizat că această solicitare a Termica SA este pentru perioada mai-decembrie 2013 în condiţiile în care se aşteaptă ca noua centrală de termoficare a oraşului, investiţie a Adrem Invest, va deveni funcţională.

El a menţionat că potrivit contractului cu Adrem Invest preţul de producţie al gigacaloriei va fi de 143 de lei în condiţiile în care pentru producerea agentului termic se va folosi biomasa şi gazele naturale.

Ion Lungu a spus că în condiţiile actuale, de liberalizare a preţului gazelor naturale, consideră că a luat cea mai bună decizie când a decis construcţia unei noi centrale termice în municipiu care să livreze agent termic la un preţ acceptabil.

Totodată, primarul a recomandat populaţiei să nu se debranşeze de la reţeaua de termoficare pentru că preţul încălzirii cu gaze naturale va fi cu mult mai scump decât cel care va fi asigura prin sistemul centralizat de termoficare după punerea în funcţiune a noii centrale termice.

 Compania Adrem Invest a început în luna martie lucrările de construcţie la centrala de cogenerare pe bază de biomasă de la Suceava şi a anunţat că aceasta va fi complet funcţională şi operaţională pentru a asigura agent termic începând cu iarna 2013-2014.

 Lucrările de construcţie a centralei sunt realizate de General Construct, un constructor local cu proiecte în România şi Germania, în timp ce furnizorul de echipamente este firma austriacă URBAS.


Intră acum și în grupul de