Zona policentrica Suceava-Botosani, o contrapondere la Zona metropolitana Iasi (VIDEO)


Intră acum și în grupul de

În exerciţiul financiar  2014-2020 al Uniunii Europene, vor avea prioritate la finanţare entităţile în funcţie de dimensiunea teritorială şi de populaţie, iar în actualele condiţii, Zona metropolitană Iaşi are cele mai multe şanse să atragă fondurile europene puse la dispoziţie. Declaraţia a fost făcută, miercuri, de primarul Sucevei Ion Lungu care a arătat că, în aceste condiţii, împreună cu primarul municipiului Botoşani, Ovidiu Portariuc, a discutat despre dezvoltarea unei zone policentrice ce uneşte Zonele metropolitane Suceava şi Botoşani care au limită comună şi aproximativ aceeaşi suprafaţă şi populaţie, asemenea Zonei metropolitane Iaşi. „Prin dezvoltarea unei zone policentrice pe axa Suceava-Botoşani, între cele două zone metropolitane, vom face o contrapondere la Zona metropolitană Iaşi şi vom avea aceleaşi argumente de eligibilitate pentru atragerea de fonduri europene pentru finanţare de proiecte în exerciţiul financiar viitor”, a spus Ion Lungu.

ion lungu 2

Primarul Sucevei a subliniat că CL Botoşani a adoptat deja hotărârea în vederea asocierii cu Suceava, iar Consiliul local Suceava va adopta în această lună o hotărâre similară. „Vineri merg la Botoşani să discut cu primarul să ne pregătim temele pentru proiectele comune”, a spus Lungu. El consideră că acţiunea zonelor metropolitane Suceava şi Botoşani este „o strategie corectă” pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestei zone.

Ion Lungu a mai declarat că mai multe localităţi sucevene doresc să adere al Zona metropolitană Suceava, dar că nu se încadrează întrucât distanţa de la centrul de comună de municipiu depăşeşte 20 de kilometri, deşi este mai mică de la marginea comunelor respective.Primarul Sucevei a arătat că obiectivul sistemului policentric este de a dezvolta zona pentru diminuarea discrepanţelor în dezvoltarea urbană precum şi pentru consolidarea şi dezvoltarea competitivităţii urbane. Lungu a subliniat că policentricitatea promovează echilibrul reţelei urbane, atât pentru aria urbană cât şi pentru periferie.


Intră acum și în grupul de