Asocierea cu municipiul Botosani, aprobata de Consiliul Local Suceava


Intră acum și în grupul de

Consilierii locali suceveni şi-a dat, joi, votul pentru asocierea între municipiile Suceava şi Botoşani, în vederea înfiinţării unei zone de dezvoltare.

Potrivit hotărârii adoptate de CL Suceava, municipiile Suceava şi Botoşani se asociază în vederea creării unui areal de promovare şi dezvoltare, prin accesarea instrumentelor de finanţare aferente programelor de investiţie teritoriale integrate (ITI).

ion lungu 2

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care a iniţiat proiectul a arătat că demersul are ca punct de plecare necesitatea constituirii, într-un interval optim de timp, a formelor organizatorice care să permită accesarea programelor de finanţare europeană din perioada 2014-2020.

El a spus că după perfectarea protocolului de asociere în Suceava şi Botoşani urmează să se organizeze o şedinţă comună a consiliilor locale din cele două municipii care să discute proiectele comune. „Am asigurat că vom păstra transparenţa, va fi o asociere cu lipsă de orgolii şi supremaţie. Scopul este să atragem cât mai multe proiecte”, a spus Lungu.

Primarii municipiilor Suceava şi Botoşani, Ion Lungu şi Ovidiu Portariuc, au stabilit, în 14 iunie, un calendar pentru înfiinţarea unei zone de dezvoltare economică care să reunească zonele metropolitane Suceava şi Botoşani, în vederea atragerii de fonduri europene. “Scopul nostru este creşterea calităţii vieţii, crearea de noi locuri de muncă şi îmbunătăţirea traiului populaţiei din această zonă”, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, după întâlnirea pe care a avut-o la Botoşani cu primarul OvidiuPortariuc, arătând că cele două municipii vor promova în şedinţele Consiliilor locale din această lună proiecte de hotărâre de principiu de parteneriat urmând să fie realizate studii de dezvoltare durabilă a acestui areal cu privire la punctele comune şi oportunităţile de dezvoltare.

El a subliniat că administraţiile din această zonă trebuie să se pregătească împreună şi să atragă cât mai mulţi bani şi să poată exploata această axă între Suceava şi Botoşani. Ion Lungu a mai spus că este încrezător că cele două municipii vor câştiga împreună în urma acestei asocieri care este făcută fără orgolii.

Primarul Sucevei declara că acţiunea zonelor metropolitane Suceava şi Botoşani este „o strategie corectă” pentru atragerea de fonduri europene pentru dezvoltarea acestei zone. El a spus că în exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene unul din principalele principii în repartizarea fondurilor este legat de întinderea teritorială şi de numărul populaţiei, iar asocierea Suceava-Botoşani va fi o contrapondere la Zona metropolitană Iaşi. „Prin dezvoltarea unei zone policentrice pe axa Suceava-Botoşani, între cele două zone metropolitane, vom face o contrapondere la Zona metropolitană Iaşi şi vom avea aceleaşi argumente de eligibilitate pentru atragerea de fonduri europene pentru finanţare de proiecte în exerciţiul financiar viitor”, a spus Ion Lungu.


Intră acum și în grupul de