LIVE: Sedinta ordinara a Consiliului Judetean Suceava


Intră acum și în grupul de

La sedinta Consiliului Judetean Suceava participa 33 din cei 36 de consilieri judeteni. CJ a inceput discutiile pe proiectul de CJ privind infiintarea Regiunii Bucovina.

 Secretarul CJ Suceava, Constantin Pascu:

“Apreciez ca proiectul acesta nu se incadreaza in limitele prevazute de lege si Constitutie. Fiecare consilier are in mapa sa argumentele pe care le aduc. Legea imi da dreptul sa imi formulez opinia pe care o sustin ca CJ nu are atributii in a legifera asa ceva. Am argumentat in ce consta nelegalitatea. Este un proiect de hotarare foarte interesant, dar foarte sensibil.

 Vasile Ilie, liderul grupului PDL din CJ Suceava:

“Acest proiect este un apel care nu incalca legislatia in vigoare. Va rog sa fie supus la vot conform legii. Domnule presedinte, CJ Suceava poate avea o opinie referitor la impartirea administrativa a tarii. Facem asta pentru ca am vazut ca CJ nu are nici un fel de opinie referitor la acest subiect.”

Catalin Nechifor, presedintele CJ Suceava:

„Nu ati explicat ce inseamna Bucovina. Vreti sa renuntam la Falticeni, la Baia, la Brosteni. La care sa renuntam? Din punctul meu de vedere, aceasta HCJ nu poate fi adoptata in aceasta forma. Va propun sa imi dati mandat pentru ca in Suceava, pe langa romani mai sunt si alte nationalitati, sa constituim o dezbatere. Vrea sa invitam si mediul academic si toate nationalitatile. Sa dam o forma legala proiectului. Nu am vazut proiecte atat de subtiri. Aceasta adunare constituanta realizata de noi sa aiba un punct de vedere rotund cu tot ce inseamna judetul Suceava si sa ii implicam pe toti cei care traim aici. Nu cred ca cineva isi doreste patentul asupra idee si daca suntem oameni corecti, sa ne uitam atent in istorie, in momentul revenirii Bucovinei la Romania.

Dati-mi mandat sa fac aceasta discutie si sa avem argumente puternice. E un moment important sa explicam de ce vrem Bucovina. Nu sunt argumente rosii sau portocalii. Va propun sa va retrageti proiectul de pe ordinea de zi.”

Vasile Ilie:

„Ne bucuram ca in sfarsit va doriti sa faceti o intalnire. Totusi, daca nu dadeam semnalul acesta ce se intampla? Cerem cu argumente legale si oportune infiiintarea egiunii Bucovina. Dorim ca Suceava sa fie regiune. Daca veti face demersuri, noi ne vom alatura.

Catalin Nechifor:

„Dar am fost la doua dezbateri publice realizate in judet la care nu ati fost. Voi ati fost la Radauti in cadrul partidului. E bun si ala. Ce doriti dvs prin acest proiect se poate crea un precedent. Fiecare din noi poate veni cu un proiect prin care Bucovina sa treaca la Austria. Ce facem atunci?”

Ioan-DanDascalu, consilier judetean PDL:

„Cu supunere va anunt ca la USV au fost doua dezbateri la Suceava privind subiectul acesta. Nu v-am vazut acolo nici pe dvs si nici PSD. Am adus atunci argumente si s-a lansat si o lucrare monografica. Apelul nostru spune ca o regiune cu 6 judete nu poate aduce bunastare decat Iasiului, eventual. Recunosc ca am fost trasi de urechi si ca trebuie sa invatam. Cu totii invatam, dar nicaieri nu e interzis ca un CJ sa aiba un punct de vedere in legatura cu o anumita problema de interes national sau local.

Credeti ca regionalizarea nu ii implica pe suceveni? Noi nu avem dreptul la o pozitie in acest sens? La Constanta, unde e urmasul lui Che Guevara primar, s-a putut transforma dintr-o regiune in doua. Acolo se poate. La noi nu se poate. Putem discuta cu cei de la Botosani si de la Neamt. Dorim ca in partea de NE a tarii sa fie realizata regiune mai mica cu 2 sau 3 judete. Asta dorim noi, acest CJ, ca for care reprezinta alegatorii din judetul Suceava, dintre care majoritatea doresc o regiune mai mica. Daca sunteti impotriva, e problema dvs.”

Presedintele CJ si consilierul Dascalu au intrat intr-o discutie pe contre si cu tonul ridicat.

Catalin Nechifor:

„Daca imi veti da mandat, va garantez ca vom avea o dezbatere serioasa. Uitati ca aveti o comanda politica. V-o propun ca prieten.”

Cristian Irimie, consilier judetean PDL:

„Facem apel la toti colegii din CJ sa ne zbatem impreuna si sa facem ceva impreuna pentru Suceava. Cat s-a dezvoltat Suceava cand capitala s-a mutat la Iasi? Sa ne spuna directorul muzeului cam cum s-a dezvoltat Suceava atunci.”

Catalin Nechifor:

„In perioada 2008-2012 ati guvernat dvs. la Suceava, Iasi si Neamt a guvernat PDL. Nedezvoltarea  Moldovei vi se datoreaza dvs. Ca ati avut un guvern cu 7% absorbtie de fonduri europene, vi se datoreaza.”

Vasile Ilie:

„Suntem de acord ca aceasta hotarare sa se denumeasca apel si sa initiem un alt HCJ cum ati propus dvs.”

Catalin Nechifor:

„Vreau ca pana joi sa avem pe masa un document serios, cu argumente stiintifice si administrative corecte. Vreau sa gasim un compromis elegant si destept in acelasi timp. Vreau cate un om de la fiecare partid ca sa formulam pana joi un apel oficial.”

CJ a supus la vot grupul de lucru care sa faca APELUL pentru Bucovina si a trecut cu unanimitate.

Vasile  Ilie a anuntat ca proiectul de Hotarare in forma prezentata de PDL a fost retras de pe ordinea de zi.

Conferinta de presa

Catalin Nechifor, presedintele Consiliului Judetean Suceava

„Asta am dorit, ca fiecare parte componenta a judetului sa fie consultata si reprezentata in acest demers important. Multumesc colegilor din PDL ca au inteles ca nu se poate adopta proiectul in prima forma. E bine ca ne-am inteles cu totii pana la urma. Ar fi bine sa ne gasim sustinatori. PDL a uitat ca atunci cand ei doreau desfiintarea judetelor impuneau costuri suplimentare. Suntem intr-o alta dimensiune acum. Regionalizarea va dura si cred ca e momentul oportun ca Suceava sa intre in joc si sa isi asume un punct de vedere comun. De asta am dorit unanimitate. Sper ca grupul sa lucreze repede.

In mandatul asumat de CJ pe noul proiect, dezbatut public, vom avea un suport puternic si vom putea explica ceea ce vrem. Altfel, ramanea un demers inchis si  lucrurile mureau in felul acesta.

Cat sunt presedinte, voi incerca sa aduc la acelasi numitor comun pe toti locuitorii judetului. Pentru mine, toti sunt egali. Eu fata de altii am de a spune ceva in sensul stiintific. Eu studiez la doctorat dezvoltarea regionala. Imi doresc un proiect asumat de toti. Cand am suportul majoritatii pot merge mai departe. Nu am spus ca nu sustin o regiune cu capitala la Suceava, am lasat doar lucrurile sa se matueze. Simt ca e momentul propice de a intra in joc cu acest concept. In lipsa unui astfel de mandat, nu cred ca se puteau face demersuri. Ca presedinte, nu vreau sa fac politica in CJ. Am vrut o abordare corecta pentru toti.

La Planetariu, se intampla ce trebuia sa se intample demult. Modernizarea cladirii trebuie facuta rapid pentru a  putea primi olimpicii la olimpiada. Discutia cu rectorul USV a fost ca pe moment sa facem cosmetizarea si modernizarea partiala, pentru ca apoi sa o refacem cu fonduri europene.”


Intră acum și în grupul de