Mesajul premierului Adrian Nastase in memoria victimelor atentatelor din Spania


Intră acum și în grupul de

„Doamnelor si Domnilor,

11 martie este o zi neagra pentru Spania, este o zi neagra pentru Europa, este o zi neagra pentru umanitate dar este o zi neagra si pentru Romania. La 11 martie 2004 s-au pierdut cele mai multe vieti romanesti de dupa revolutie. Cuvintele noastre sunt neputincioase pentru cei disparuti, prea putine pentru durerea familiilor si prietenilor acestora, dar dincolo de sentimentele de compasiune si de tristete in fata unor asemenea absurde pierderi, sta hotararea noastra si a tuturor oamenilor responsabili din lumea civilizata de a ne opune cu toata fiinta noastra fenomenului care a generat aceasta tragedie.

Ultimul bilant al victimelor atentatului terorist de la Madrid este, din pacate, tragic si pentru Romania. Desi bilantul este inca provizoriu, 8 dintre persoanele decedate au fost identificate ca fiind de cetatenie romana de catre autoritatile spaniole. Din nefericire, 8 cetateni romani sunt dati disparuti de catre familii care au confirmat prezenta acestora in trenurile unde s-au produs exploziile iar 29 de cetateni romani se afla inca sub ingrijire medicala in spitalele din Madrid. Autoritatile spaniole au comunicat ca mai exista 42 de cadavre neidentificate.

Inca de la primele informatii privind posibilitatea existentei unor victime de nationalitate romana, Guvernul a trimis o delegatie inter-ministeriala in capitala Spaniei.

Un membru al Guvernului, insotit de reprezentanti ai Ministerului Muncii, Ministerului Sanatatii, Ministerului Administratiei si Internelor precum si reprezentanti ai directiei consulare din Ministerul Afacerilor Externe sunt prezenti in toate spitalele in care sunt internati cetateni romani raniti in timpul atacului terorist din 11 martie si impreuna cu autoritatile spaniole si membrii Ambasadei Romaniei in Spania cauta solutii pentru ajutorarea concetatenilor nostri – victime ale acestui atentat. Incercam sa fim aproape de cei afectati, sa sprijinim familiile indurerate, sa-i ajutam pe raniti, sa gasim solutii pentru cei care au acum probleme.

In contextul situatiei create, Guvernul Romaniei a dispus convocarea tuturor ministerelor componente ale Sistemului National de Prevenire si Combatere a Terorismului (SNPCT) si a agentiilor asociate si au fost evaluate efectele atacurilor teroriste si au fost stabilite masurile necesare pentru gestionarea problemelor sociale si umanitare ale cetatenilor romani afectati de atacurile teroriste.

Evaluarea situatiei operative, realizata de catre institutiile componente ale sistemului national de prevenire si combatere a terorismului, conduce la concluzia ca Romania nu se confrunta cu riscul imediat al unor amenintari teroriste. La nivel national se mentine starea de alerta normala.

In cadrul intalnirii de lucru am decis urmatoarele: organizarea unei celule de criza pentru romanii din afara granitelor, in cadrul Ministerului Afacerilor Externe, operationalizarea Centrului de coordonare operativa anti-terorista din cadrul SRI, intensificarea controalelor la punctele de trecere a frontierei, evaluari permanente de catre institutiile abilitate ale statului, atat in ceea ce priveste evolutia informativa din Spania, cat si cea internationala.

Am solicitat, de asemenea, masuri urgente de asigurare a comunicatiilor pentru rudele cetatenilor romani din Spania, precum si analiza masurilor care se impun pentru repatrierea victimelor. Am stabilit masuri privind intarirea dispozitivelor de paza si securitate la Ambasada Spaniei din Bucuresti precum si la alte obiective diplomatice din zona de competenta.

Guvernul Romaniei va colabora cu autoritatile spaniole pentru asigurarea repatrierii tuturor corpurilor neinsufletite ale cetatenilor romani.

De asemenea, vreau sa va informez ca in cadrul Guvernului Romaniei a fost creat un grup operativ de permanenta pentru gestionarea problemelor sociale si umanitare ale cetatenilor romani si rudelor acestora, la nivelul Secretariatului General al Guvernului. Scopul acestui grup operativ este de a gestiona in mod unitar informatiile legate de situatia cetatenilor romani, victime ale atentatelor si, de asemenea, luarea masurilor necesare.

Guvernul Romaniei, in consultare cu Presedintele Ion Iliescu, a decis declararea zilei de 14 martie zi de doliu national in memoria cetatenilor romani care au cazut victime ale actelor teroriste savarsite in ziua 11 martie 2004 in Spania si in semn de solidaritate cu poporul spaniol. Alaturi de statele membre ale UE, am decis, de asemenea, organizarea unui moment de reculegere si in Romania , la nivel national, luni 15 martie 2004, orele 14.00, cu durata de 3 minute.

Doamnelor si Domnilor,

Acolo, in Spania a curs sange romanesc nevinovat. Nici un gest si nici o vorba nu pot inlocui sau alina durerea celor care au pierdut pe cineva la Madrid. Dar, cred ca in aceste momente fiecare dintre romani simte durerea, iar aceasta durere trebuie sa ne solidarizeze.

Familiilor celor disparuti le dorim sa treaca peste aceste clipe, celor raniti le uram insanatosire grabnica si tuturor celor care au trecut prin aceasta tragedie le dorim sa-si recapete linistea si sa revina cat mai repede la viata normala”.


Intră acum și în grupul de