Ministrul italian de Externe efectueaza o vizita in Romania


Intră acum și în grupul de

Cu acest prilej, sefii diplomatiilor celor doua tari vor avea convorbiri axate pe teme de actualitate ale problematicii europene, cu accent pe procesul de aderare a Romaniei la UE si politica Uniunii fata de statele din proximitatea geografica a tarii noastre, precum si pe aspecte ale situatiei de securitate din regiunea Orientului Mijlociu extins si din intreaga lume.

In cadrul convorbirilor se are in vedere identificarea unor noi modalitati de consolidare a sprijinului pe care Italia il acorda Romaniei in vederea atingerii obiectivelor sale de aderare la UE conform calendarului stabilit la Bruxelles, in decembrie 2003, respectiv incheierea negocierilor cu Comisia Europeana in cursul acestui an, semnarea Tratatului de aderare la inceputul anului 2005 si aderarea efectiva la 1 ianuarie 2007. Italia ramane, de asemenea, unul din partenerii esentiali ai Romaniei in ce priveste asistenta tehnica necesara desavarsirii reformelor interne.

De asemenea, va fi abordata problematica raporturilor bilaterale, apreciate ca situandu-se la un nivel de excelenta. Va fi evidentiat, in cadrul discutiilor, nivelul exceptional atins de volumul schimburilor comerciale, care s-au ridicat la aproape 8 miliarde euro la finele lui 2003, ceea ce mentine Italia pe primul loc in ierarhia partenerilor comerciali ai Romaniei.

Momentul va prilejui, totodata, evocarea faptului ca in acest an se implinesc 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Republica Italiana si 40 de ani de la ridicarea nivelului de reprezentare diplomatica reciproca la rang de ambasada. In prefigurarea manifestarilor care se vor organiza pentru celebrarea acestei aniversari, MAE roman gazduieste o expozitie foto-documentara cu piese din patrimoniul arhivistic al Romaniei, reprezentative pentru istoria raporturilor diplomatice dintre cele doua tari.

Cu prilejul vizitei, la initiativa Federatiei Romane de Schi, ministrului Franco Frattini, cunoscut promotor al sportului alb in Italia, urmeaza a i se conferi titlul de Presedinte onorific al Asociatiei Nationale a Monitorilor de Schi din Romania.


Intră acum și în grupul de